— Hvorfor bør arbeidsgivere gi ansatte friår for å reise?

— De ansatte kan få veltet om på hele sitt grunnsyn ved å reise. Så uansett hvilket fagfelt du jobber innenfor, vil du fungere bedre etterpå. Det gjelder spesielt folk i krevende yrker der kreves kreativitet og forstand. I tillegg kjenner du mer på tidsklemmen etter å ha reist og du blir mer effektiv både privat og i arbeidslivet.

Har det noen samfunnsnytte at folk reiser mer?

  • For et moderne samfunn er det en stor fordel at folk har maksimal bevissthet om andre steder. Filosofene i Hellas praktiserte dette, og det var helt avgjørende for å bryte med vanetro og inngrodde forestillinger. Desto flere som har en dyp innsikt om andre land, desto høyere blir nivået på den politiske diskusjonen i samfunnet.

- Hva har reise å si for folk som vil øke sin status?

  • Vi er blitt så rike at hvis du skal øke din status, nytter det ikke å bytte ut bilen. Men har du en historie å fortelle, kan det øke statusen din betydelig.

- Hva synes du om å reise utenlands for å jobbe frivillig?

  • Hvis det er eneste måten å komme seg ut på, er det greit. Men bare da. Det er lett for at man tar med seg sin egen boble, og det er mye monkey business på dette området. Bortsett fra det rene nødhjelpsarbeidet, ser jeg heller ikke at verden blir noe bedre av slikt arbeid. Det er langt mer effektivt å reise rundt med ryggsekk og et plastkort.

- Mange som reiser utenlands et år velger å bo fast på steder som Spanias solkyst eller i Provence?

  • Det blir en annen sak, det gjelds ikke. Det blir fort til at man bare flytter hjemmet fra et sted til et annet og tar med deg din egen boble. Derfor anbefaler jeg å reise rundt med ryggsekk.