Les også:

Sims er i dag professor ved Princeton University, mens Sargent underviser ved New York University.

Begge de to amerikanske professorene er 68 år gamle og får prisen for sin «empiriske forskning om årsak og virkning innen makroøkonomi».

De to har utviklet metoder for å forklare makroøkonomiske data om hvordan for eksempel arbeidsløshet, oljepriser og politiske beslutninger henger sammen.

De har også sett på sammenhengen mellom bruttonasjonalprodukt (et mål for all verdiskaping i landet), rentenivå og skattekutt.

Prisen er på 10 millioner svenske kroner (8,5 millioner norske kroner) og deles ut av den svenske Riksbanken.

Kan løse den økonomiske krisen

Sims har fokusert på midlertidige og uventede forandringer i økonomien, mens Sargent har fokusert på strukturelle og langvarige endringer, skriver svt.se.

Under pressekonferansen for utdelingen er Sims med på telefon. På spørsmål om hans metoder kan brukes til å løse problemene i verdensøkonomien sier han:

— Om jeg hadde et enkelt svar på det så ville jeg spredt det ver hele verden. Jeg har ingen enkle svar, men jeg tror at metodene som jeg har brukt er sentrale for å ta oss ut av disse problemene.

Fremragende forskere

Økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole Øystein Thøgersen beskriver nobelprisvinnerne som fremragende forskere.

  • Dette er kjente markoøkonomer som gjorde banebrytende forskning tidlig på 80-tallet. Denne forskningen har vist seg å ha stor relevans frem til i dag. Den vanskelige analysen av hvordan makroøkonomisk politikk påvirker vekst og andre faktorer har blitt rikere og bedre, som følge av forskningen, sier han.
  • Det som manglet i analysen av makroøkonomisk politikk var forventninger, men dette blir nå bedre ivaretatt takket være deres forskning.
  • Kan deres modeller bidra til å løse dagens økonomiske problemer?
  • Deres forskning gjør analysene mer realistiske og mindre naive. Men Sargent tror ikke på virkningen av en aktivistisk politikk. Han mener det er lite man kan oppnå, påpeker han.

La på da komiteen ringte

Det var kona til professor Sims som tok telefonen da komiteen ringte fra Sverige for å fortelle om tildelingen. Hun fikk imidlertid ikke telefonen til å fungere, og la på.

Svenskene gjorde nok et forsøk og det var omsider den svenske aksenten som gjorde at professoren trodde det han hørte.

Sims har ikke bestemt seg for hva han vil gjøre med pengene.

  • Jeg skal beholde prispengene i cash for en stund, og så skal jeg tenke på hva jeg skal gjøre med dem videre, sier han.

Hør intervjuet her.