Så langt har tipsene som Amazon-kundene får jevnlig i sine epost-bokser vært utvalgt av redaksjonen på fritt grunnlag. Men om få uker kan det være slutt på troverdigheten til tipsene. Amazon selger heretter plassering i anbefalingene.

Men Amazon selger ikke sin troverdighet billig. Inntil 10.000 dollar koster det forlagene å få en av sine utgivelser inn i nettbutikkens anbefalelses-mølle, skriver Wall Street Journal (WSJ).

— Redaksjonell godkjennelse Amazon hevder at bøkene som foreleggerne markedsfører må godkjennes av selskapets redaktører, men det er usikkert hvordan store summer penger vil påvirke denne utvelgelsesprosessen i praksis.

Selskapet hevder at de skal merke hvilke anbefalinger som er betalt for og hvilke som er utvalgt på fritt grunnlag - men denne praksisen blir bare fulgt på nettsidene. Mottakerne av anbefalingen må dermed klikke på en lenke i eposten for å finne ut hva som er hva.

Utgiverne kjøper i praksis eksponering tilpasset Amazon-kundenes kjøpemønstre. Hver eneste bok du kjøper hos nettgiganten lagres i en kundeprofil, som hittil har vært brukt for å gi deg relevante kjøpetips. Men nå vil altså samme teknologi bli brukt for å gi deg reklame.

Betalt plassering på nettsidene Amazon skapte bølger i 1999 da de lot utgiverne betale for å få sine bøker profilert på selskapets nettsider. I starten nektet selskapet å oppgi hvilke anbefalinger som var kjøpt av utgiverne, og hevdet at både betalte og ubetalte bøler måtte gjennom en redaksjonell utvelgelse. Etter en proteststorm fra kundene måtte selskapet likevel merke annonsene.

Den nye annonseringen er en naturlig forlengelse av Amazons salg av profilering på nettsidene, hevder selskapets talskvinne Kristin Schaefer.

— Nå gir vi utgiverne muligheten til å komme med innspill til hva som skal være med i epost-anbefalingene, sier hun til WSJ.

Ikke alle forlagene ser på Amazons nye tanker som et udelt gode. Amazon kan risikere å tape anseelse dersom de ikke opplyser klart hvilke bøker som er anbefalt og hvilke som er betalt for, sier leder av Time Warner Trade Publishing, Laurence Kirshbaum.

— Dersom du ikke skiller mellom redaksjonelt innhold og annonser formet som redaksjonelt innhold kan du miste troverdigheten, advarer hun.(Origo)