Femten prosent av nettbutikken Amazons 8.500 ansatte må gå i det som kanskje er det mest synlige tegnet på at luften er i ferd med å gå ut av både dot.com-ballongen og USAs økonomi. Selskapet ofrer 1.300 for å få selskapet til å gå med overskudd i 2001. Så langt har bjellesauen i den nye økonomien aldri rapportert om et eneste overskudd, og jobbkuttet er den kraftigste slankekuren noensinne i den seks år gamle nettbedriften.

Kundeservice og distribusjonsnett i nettbutikken, som også brukes flittig av norske forbrukere, rammes hardest av kuttene. 400 av de som må gå forsvinner fra kundeservice-avdelingen i Seattle, mens ytterligere 450 sparkes når Amazon legger ned ett av de viktige distribusjonslagrene i delstaten Georgia. I tillegg vurderer selskapet å kun holde distribusjonslageret i Seattle åpent i høysesongen — det vil si ved juletider.

Pengene har rent ut hos Amazon.com siden butikken åpnet nettsidene første gang i 1995. Fra siste kvartal i 1999 økte underskuddet fra 323,2 millioner dollar til 545 millioner dollar for fjerde kvartal i fjor.

Tirsdag justerte Amazon kraftig ned forventningene om salg i 2001 fra 4 milliarder dollar til mellom 3,3 og 3,6 milliarder dollar. Det tilsvarer likevel en vekst på 20-30 prosent over omsetningen i 2000.

Ledelsen tror at de dramatiske tiltakene er nok til at nettbutikken går i pluss fra fjerde kvartal 2001, når ekstraordinære kostnader holdes utenom. Oppsigelsene vil koste Amazon.com 150 millioner dollar, i inneværende kvartal. Selskapet sier de har etablert et fond bestående av Amazon-aksjer som de oppsagte vil få tildelt andeler i, skriver Bloomberg News.

(Origo)