En mann ble nylig dømt for å ha hatt 45 slike kopier av en norsk tusenlapp. Alle hadde samme serienummer, en britisk webadresse og de var trykket på vanlig papir.

— Ikke særlig imponerende?

— Nei, det kan du si. Men falske sedler er et problem for oss, sier Torstein Tylden ved økonomiavsnittet i Hordaland politidistrikt.

— Og til tross for at sedlene ikke var av god kvalitet, var de gode nok til å bli akseptert som betalingsmiddel under gitte forhold, legger politibetjenten til.

Slitt original

Han forteller at kvaliteten på sedlene varierer. Den som hadde produsert de 45 falske lappene, hadde gjort en slett jobb.

— Originalseddelen som ble kopiert, var svært slitt. Det var til og med rifter i den, og de syntes på kopien. Dessuten var heller ikke klippingen nøyaktig. I tillegg var det en britisk webadresse på den, sier Tylden.

- Hvordan oppdager dere falske sedler?

— Enkeltpersoner og ansatte i butikker tipser oss. Vi beslaglegger en del selv. Dessuten fanger Nokas pengesentral opp falske sedler, sier Tylden.

Amatører med kopimaskin

Anders Dahl er sikkerhetssjef i Nokas. Han mener det er svært vanskelig å kopiere norske sedler.

— Vi ser noen forsøker, men mitt inntrykk er at omfanget er beskjedent. Det har vært en del saker på Sør- og Vestlandet.

- Hva vil du si om nivået på sedlene?

— Mange er laget av amatører med en kopimaskin.

Lurer du på om sedlene er ekte? Se denne presentasjonen!

(Under finner du en presentasjon som viser om 1000-lappen er ekte)

LITE TROVERDIG: Forsiden med den unge Edvard Munch virker lite troverdig.
POLITIET