Lørdag ble det aller siste måltidet fra kjøkkenet på restauranten som gang på gang er kåret til verdens beste, servert. Ansatte og støttespillere for det som i en årrekke er blitt regnet som verdens gastronomiske navle, var spesielt inviterte.

50 gjester fikk servert like mange retter, og Adria selv skulle etter eget utsagn stå på kjøkkenet. Men kokken som har ledet elBulli siden 1987, sier han ikke er trist.

— Prosjektet skal jo fortsette, så jeg er veldig, veldig glad, sier han selv. Planen er at det i 2014 skal settes opp en kulinarisk tenketank vegg i vegg med der restauranten ligger nå. Her skal Adria og undersåttene dedisere seg på full tid til kokekunstens molekylære mysterier.

Blant signaturrettene, eller oppfinnelsene, Adria har bidratt med i sine år som mesterkokk, finner man eplekaviar, krystallisert parmesan og frosne foie gras-nudler.

I mer enn halvparten av de 24 årene Adria har ledet restauranten, har den beholdt sine tre Michelin-stjerner. Fem ganger er restauranten kåret til den beste av det britiske magasinet The Restaurant.

Med mer enn en million reservasjonssøknader i året, bare 50 sitteplasser og stengt seks måneder av gangen, er det relativt sett svært få som kan skryte av å ha spist på elBulli.

Nå kan de som har vært der, gråte i savn, mens de som aldri fikk sjansen, kan trøste seg med at de deler skjebne med mange hundre tusen andre som aldri nådde opp på en av verdens lengste ventelister.

PREGET: Sjefskokk Ferran Adria ved restauranten El Bulli gestikulerer.
SCANPIX