Årsaken til at KrF, Venstre, Høyre og Frp ikke lenger har tillit til Johansen, er at de finner det bevist at vesentlig informasjon er holdt tilbake for Stortinget om den såkalte månelandingen på Mongstad.

Det gjelder både forsinkelser, kostnadsøkninger og helsefare ved utslipp av kjemikalier.

— Mistillit åpenbart

  • Vi mener det er åpenbart riktig at Stortinget vedtar at man ikke har tillit til statsråd Riis-Johansen, fordi Stortinget ikke har fått riktige opplysninger, sier Høyres leder Erna Solberg.

KrF og Frp var de to første opposisjonspartiene som varslet at de ville fremme et mistillitsforslag på Stortingets siste arbeidsdag før ferien, i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett. Høyre og Venstre har først bestemt seg nå.

- Lurt velgerne

Høyre støtter mistillitsforslaget etter at det kom frem i et brev til partiet at statsråden ikke ser noen grunn til å ta selvkritikk.

— Det er hevet over enhver tvil at Stortinget er ført bak lyset i Mongstad saken, sier fungerende parlamentarisk leder i KrF, Hans Olav Syvertsen, til bt.no.

- Forakt mot borgere og parlament

  • De har gått inn i en valgkamp og lovet en månelanding man har visst man ikke ville klare, sier Venstre-leder Trine Skei Grande. - Det er å vise forakt mot både borgere og parlament å ikke å informere om dette før valget, sier hun til bt.no.

— Regjeringen har lekt med Stortinget, sier Siv Jensen (FrP).

- Ikke grunnlag for mistillit

Helga Pedersen (Ap) sier Mongstad-saken er grundig redegjort for i Stortinget.

— Det er derfor ikke noen opplysninger som danner grunnlag for mistillit, sier Pedersen.