Akvariet i Bergen vedtok de storstilte planene på et styremøte torsdag. Rundt 20 millioner kroner settes av til sjøløvearenaen og den nye pingvindammen.

- Sjøløven er et av de beste dyrene man kan ha. De er smarte, kvikke, pene dyr som er veldig sosiale, sier direktør Kees Ekeli på Akvariet.

Trives med triks

I likhet med delfiner og spekkhoggere, trives sjøløvene godt med å få trene og underholde publikum. Sjøløver som trener på triks, både lever lenger og har bedre fysisk form enn artsfrender som blir overlatt til seg selv, ifølge Ekeli.

- Dette skal bli den beste sjøløvedammen i verden, lover direktøren.

Akvariet vil bygge et basseng på 400 kvadratmeter til de californiske sjøløvene, med to meters dybde i hele anlegget. Mesteparten, om lag 80 prosent, skal utformes som sjøløvenes naturlige miljø på vestkysten av USA, med landdeler formet som klipper.

Resten blir en arena der sjøløvene skal få vise seg frem for publikum.

- Vi satser på at det skal gi en slags Colosseum-følelse, sier Ekeli.

Tre show hver dag

Sjøløvene vil trolig ha tre show hver dag om sommeren - klokken 12, 15 og 18. I lavsesongen om vinteren kan det bli to daglige show.

Anlegget kan stå klart allerede i mai-juni neste år, forutsatt at kommunens saksbehandling går radig unna. I første omgang blir det tre sjøløver som flytter inn - én hann og to hunner. Etter hvert håper Akvariet å øke antallet til seks, de fleste hunner.

- Hannene er nesten dobbelt så store som hunnene, og en hann har gjerne mange damer. For å få en stabil gruppe, må det være flere hunner enn hanner, sier Ekeli.

Haremtilstander er nødvendig for å unngå konflikter og slåssing mellom de inntil 300 kilo tunge hannene.

Pingvinene får islandskap

Sjøløvenes anlegg skal ligge i området der pingvinene holder til i dag. Dermed må fuglene på flyttefot.

- Pingvinene kommer til å få det helt fantastisk, sier Ekeli.

Dammen de har bodd i siden 1974, begynner å bli utidsmessig.

- Det er mye norsk gråstein med betongflekker, for å gjøre det lettere å renholde. I dag ønsker man heller å bygge naturlige habitater, sier direktøren.

Rundt den nye pingvindammen blir det antarktisk landskap med kunstig is og snø - laget av akryl og betong.

- For pingvinene spiller det ingen rolle, men for oss som ser på, er det viktigere, sier Ekeli.

Pingvinene vil imidlertid sette pris på at den nye dammen blir noe mindre enn den gamle, mener han.

- De er flokkdyr som liker å stå tett sammen. Den gamle dammen er egentlig for stor, så vi har stengt av en tredjedel av dem. Pingvinene føler seg tryggere når de har mindre plass, sier Ekeli.

Ingen prisøkning

Selv om mye penger skal brukes på å ruste opp anlegget, har Akvariet ingen planer om å øke billettprisene.

- Dette er noe vi gjør forå glede bergenserne og de som kommer på besøk. Vi skal skape spennende opplevelser og utvikle Akvariet til et enda bedre sted å være, sier Ekeli.

Han mener også at nye attraksjoner er nødvendig for å holde besøkstallene oppe.

Akvariet har flere planer for de kommende årene, men disse er ikke endelig vedtatt. Blant planene er et krokodillehus på 1000 kvadratmeter, til 50 millioner kroner. Et havakvarium til 35 millioner kroner er også på planleggingsstadiet.

Se flere tegninger her!

Hva synes du om de nye planene? Si din mening under: