— Jeg føler mange ganger at jeg har levd fire liv.

Den striglede bergenseren med silkeslips og tilbakestrøket hår, har gått fra en profilert karriere som aksjeanalytiker i Oslo til å bli gründer og privat investor.

– Helse vil øke kraftig

Tirsdag var Sundstø tilbake i hjembyen sin.

I et møte mellom gründere og investorer i regi av Connect Vest snakket han med avslepen bergensdialekt om hva som skal til og hvilke fallgruver man må unngå for å lykkes.

— Dette kunne jeg snakket om i mange timer, sier han, og stopper på et lysark om helsesektoren.

— For investorer er det viktig å velge seg ut en sektor. Jeg satser på helsesektoren, det er et marked som vil øke kraftig årene fremover, fortsetter han.

Firer i nynorsk

For Sundstø har det vært aksjer hele veien. Han begynte å spekulere i aksjer fra gutterommet sitt i Fyllingsdalen som 16-åring.

Da han tre år senere ikke kom inn på NHH, pakket han sekken sin og dro til BI i Sandvika.

Siden har han aldri kommet tilbake til Bergen.

— Det var fireren i nynorsk som ødela. Det var så strenge opptakskrav på den tiden. Men da jeg kom inn på NHH året etter, takket jeg nei. Jeg hadde det bra i Oslo, vil være nær det store finansmiljøet, sier han.

Tryglet og maste

Det første møte med jobbmarkedet ble midt under Gulf-krigen.

Han måtte trygle og mase Handelsbanken om jobb.

— Vi har ansettelsesstopp, fikk jeg beskjed om. Jeg svarte at jeg kan jobbe gratis.

De ble til slutt enige om en fastlønn på 160.000 kroner.

Frontfigur

Siden har han har karrieren ballet på seg. Gjennom 14 år var Sundstø frontfigur i flere meglerhus. Han ble kjent som analytikeren med de sylskarpe konklusjonene.

— Jeg var ingen typisk analytiker. Mens andre hovedsakelig kommer med kjøpsanbefalinger, sa jeg likeså ofte når man burde selge. Jeg turte å ha sterke meninger og komme med konstruktiv kritikk. Det var det som gjorde meg til frontfigur, sier han.

Sundstø tror det var den kontroversielle fremtoningen som fikk kunder og medarbeidere til å kalle han opp etter den kyniske finansmannen Gordon Gekko i filmen «Wall Street».

Men han understreker at han aldri har tatt det ille opp. Heller tvert imot. Faktisk har han valgt å oppkalle investeringsselskapet sitt etter et av firmaene Gekko manipulerer aksjekursen til: Anacott Steel.

— Gekko omtales som en skurk og er et symbol på en brutal investor, men mest av alt var karakteren en formidabel analytiker, sier han.

Ble mettet

- Hvorfor ga du deg som aksjeanalytiker?

— Jeg ble mettet. Når du har nådd toppen på Mount Everest, så gidder du ikke bestige det flere ganger til.

De siste årene som gründer og privat investor har han vært med å starte opp flere selskaper innen helsesektoren.

Målet hans er å utvikle selskaper til å stå på egne bein, for å selge seg ut, etter tre til fem år.

- Det unorske

Han var blant annet med å etablere bioteknologiselskapet Nattopharma som selger vitaminet K2, i 2003. Fem år etter ble selskapet normert på Oslo Axess, en markedsplass som fungerer som et springbrett for børsnotering.

Sandstø kjøpte seg ut for halvannet år siden, men han vil ikke si hvor mye han har tjent hittil på investorkarrieren.

— Du kan si at det er blitt noe, men jeg håper ennå på de virkelig store kuppene i hundremillionersklassen. Jeg er veldig optimist på de nye tingene vi jobber med, sier han.

- Hva er motivasjonen din, er det pengen e?

— Nei, det blir mindre viktig jo eldre du blir. Jeg vil tjene penger for å leve et godt liv. Men motivasjonen er å vise at man får det til.