Det tok nesten tre timer før Akademikerne kom til at de ville akseptere forslaget meklingsmann Geir Engebretsen la frem.

Den økonomiske rammen er lik tilbudet som utløste stortreik blant de statlig ansatte. Engebretsen sier at det er lagt inn en klausul om at den økonomiske rammen tilpasses det statlige lønnsoppgjøret, dersom de som streiker i staten klarer å presse opp rammen.

Reagerte sterkt

Alle de ansatte får ansatte 10 750 kroner. Resten blir gitt som lokale tillegg.

Lederne i Unio og YS reagerer sterkt på at de to organisajsonene har godtatt en slik løsning i Oslo, mens alle de andre streiker. Unios Anders Folkestad avviser blankt at Oslo-løsningen vil bli en nasjonal norm.

— Dette betyr ikke annet enn at de av en eller annen merkelig grunn godtar et resultat som er så dårlig at man streiker i alle andre kommuner og i staten, sier han.

— Det er særlig interessant at LO i Oslo godtar et tilbud fra det blå byrådet, som LO i staten gikk til streik mot, da en rødgrønn regjering la frem det samme, raser han.

Også YS-sjef Tore Eugen Kvalheim er skuffet. Han frykter at det kan få smittevirkninger til resten av landets kommuner.

— Det var unødvendig av Oslo Kommune å forsøke å låse opp de som er i konflikt på denne måten, sier han.

— Dette gjør det ikke lettere å løse de pågående streikene.

Lettelse

Oslos finansbyråd Kristin Vinje er lettet over at to av de fire hovedorganisasjonene nå har godtatt avtalen. I går kveld sa hun at hun vil vente til i dag med å ta kontakt med de streikende