— Vi er selvfølgelig lei oss for at vi må gå til oppsigelser. Men volumene på oppdragene er fallende, og dessverre betyr det at vi må redusere antall ansatte, sier kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal i Aibel.

Hun forklarer at det ikke er noen spesiell hendelse som har forårsaket beslutningen.

— Det er den generelle trenden i markedet som er nedadgående, sier Bjørg Sandal.

TRIST: Kommunkasjonsdirektør Bjørg Sandal i Aibel forteller at selskapet forlengst kutter i sin kjernekompetanse når de nå sier opp 70 ansatte i Bergen.
TOR HØVIK

-Trist nyhet

Selskapet har det siste året drevet nedbemanning i flere omganger. Senest før jul hadde de ansatte trodd at det verste var over.

— Vi har hatt et allmøte i dag, og det er selvfølgelig en trist og dårlig nyhet å få når det er snakk om oppsigelser, sier Bjørg Sandal.

Selskapet har totalt nedbemannet med rundt 700 personer siden i fjor vår. Selskapet har kvittet seg med 100 konsulenter og tidligere sagt opp 100 ansatte. Før jul fikk 75 personer permitteringsvarsel. 30 av disse var i Bergen. Nå blir det ytterligere oppsigelser.

— Vi skjønner bakgrunnen for beslutningen, men det er klart at mange var overrasket både over at det kom en ny runde nå og ikke minst antallet, sier sentral tillitsvalgt for Tekna i Aibel, Anne Øyen.

Hun forteller om en vanskelig situasjon.

— Mange tar nok dette med litt resignasjon. Arbeidsmarkedet er også mye vanskeligere enn før når det gjelder å skaffe seg noe annet, sier Anne Øyen.

De tillitsvalgte er ikke med i utvelgelsen av dem som må slutte.

— Det er ikke lett. Her er det bare flinke folk igjen, sier Anne Øyen.

- Trodde det var over

De ansatte gav i desember uttrykk for at de hadde trodd at Aibel var ferdige med kapasitetsjustering.

— Men når vi jobber i denne bransjen kan vi nok aldri si at faren er over, konstaterte Tekna-tillitsvalgt Steinar Lieng Fredriksen da permitteringene før jul ble offentliggjort.

— Det samme gjelder nok nå. Vi har trodd og håpet at det skulle være over med de nedbemanningene vi har hatt, forklarer Anne Øyen.

For en drøy måned siden vant Aibel kontrakten om bygging av dekket til boreplatttformen på Johan Sverdrup-feltet. Verdien var på hele åtte milliarder kroner. Likevel kommer oppsigelsene som ble annonsert onsdag.

Riktig måte

Oppsigelsesarbeidet starter umiddelbart, men det er ikke satt noen frist for når arbeidet med å plukke ut de som må gå skal være ferdig. Det skal gjennomføres såkalte drøftingssamtaler med de enkelte som blir sett på som kandadater til oppsigelse.

— Vi er mest opptatt av at det skal foregå på en riktig og god måte. Det er klart at dette er vanskelig når vi her må kutte folk som er en direkte del av vår kjernevirksomhet, sier kommunikasjonsdirektøren.

Aibel har vært et av de mest offensive selskapene når det gjelder vekst i antall ansatte de siste årene. De har bygget et nybygg på 15.000 kvadratmeter der alle de ansatte samles i ett hus. Med det siste årets nedbemanninger er det klart at rundt 8000 kvadratmeter av bygget skal leies ut, fordi Aibel trenger mindre plass.