For et par uker siden engasjerte Morten Christiansen en gruppe britiske håndverkere til å beise eneboligen sin i Fyllingsdalen.

Da han nektet å utbetale et forskudd etter bare noen dagers arbeid, startet problemene. Til slutt endte det med en fysisk konfrontasjon, forteller han.

— De ble aggressive og direkte truende. De hang utenfor huset vårt i flere dager, og ringte på og banket på vinduer. Til slutt måtte jeg rett og slett fjerne dem fra eiendommen min med makt, sier Christiansen.

Har ikke sett snurten

Siden har han ikke sett snurten av håndverkerne, som la igjen en del utstyr før de forsvant.

Christiansen valgte å slå til da britene tilbød å beise huset hans for omtrent halvparten av beløpet som lokale firmaer krevde.

I tillegg fikk han forsikringer om at han ville få en faktura og et bankkontonummer å betale inn oppgjørssummen til. Fakturaen har imidlertid uteblitt.

— Dette var ikke profesjonelle håndverkere. De sluntret unna og måtte ta arbeid opp igjen. Det var en ubehagelig situasjon å være i, sier Christiansen, som vurderer å anmelde forholdet til politiet.

Flere enn vanlig

Ifølge politiet har det vært rolig rundt de britiske steinleggerne de siste årene. Inntil nå.

— I år har det vært flere av dem enn det pleier, og de synes å gjøre mer ut av seg. Mange av steinleggerne er aggressive og oppfører seg på en måte vi nordmenn ikke er forberedt på, sier politistasjonssjef Morten Ørn ved Bergen Sør politistasjon.

Politiet har de siste ukene fått flere meldinger fra beboere som har opplevd å få de britiske steinleggerne på døren. Da nøyer de seg ikke bare med å ringe på.

— De går rundt huset og banker på vinduer. Når folk først åpner døren, er de veldig pågående. I enkelte tilfeller kan de være direkte ufine også. Mange opplever å bli overkjørt av dem, sier Ørn, og minner samtidig om at det er ulovlig å kjøpe svart arbeid.

Varetektsfengslet

Flere av steinleggerne er tatt av politiet for å kjøre uten gyldig førerkort. Andre har brutt fartsgrensen. En mann fra miljøet ble nylig varetektsfengslet i fire uker etter at han skal ha kommet med trusler da han forsøkte å stjele et aggregat ved Paradis.

Skatt Vest har i samarbeid med politiet gjennomført to aksjoner mot steinleggerne så langt i år. Det blir flere.

— Det ligger i kortene at vi skal aksjonere i vesentlig større grad i tiden som kommer, sier rådgiver Ole Petter Songve.

Ifølge Skatt Vest er det flere steinleggere på markedet i år enn tidligere.

— De har tilpasset seg markedet ved å fremstå som mer profesjonelle enn tidligere. Før leverte de ut flygeblad med dårlig norsk. Nå er det skrevet på godt norsk uten skrivefeil, sier Songve.

Du må betale momsen

Fra 1. januar 2011 gjelder solidaransvaret etter Skatteloven. Hvis en person betaler mer enn 10.000 kroner kontant for en tjeneste, blir kjøper holdt ansvarlig for merverdiavgift og skatter dersom den som har gjort jobben ikke oppgir beløpet.

Inngår du en avtale med steinleggerne risikerer du å betale den momsen de neppe betaler.

— Folk må forstå at de bidrar til skatteunndragelser og sosial dumping, sier Songve.

I fjor måtte to kjøpere betale mellom 10.000–15.000 i moms.

— I år ser vi at det kommer til å bli mange slike saker. Forbrukerne må forstå at når de betaler 65.000 i kontanter er det store sjanser for at dette ikke blir oppgitt eller skattet for, sier Songve.

Naive innen de får tenkt

- Er folk naive når de inngår avtaler med disse?

— Folk er naive innen de får tenkt seg om. I mange tilfeller er det snakk om en impulshandling. Forbrukeren står gjerne i hagen og jobber og sliter. Så kommer det en hyggelig mann og sier at han kan gjøre det billig for deg, sier Songve.