Jorunn Ro sier hun har mottatt lignende ting på e-post tidligere, men aldri et brev som er sendt personlig til henne i posten.

Ifølge brevet skal hun arve 6.950.000 euro etter Edwin Ro som skal ha dødd i 2003. En mann med navn Acevedo Iglesias står som avsender av brevet, han utgir seg for å være advokat i Madrid. Brevet er postlagt i Valencia.

— De har sendt brevet personlig til meg, med frimerke og hele pakken. De har gjort seg flid, men jeg var selvsagt ikke i tvil om at dette var et svindelforsøk, sier Ro.

Vil ha 40 prosent

Brevet ser relativt profesjonelt ut. Men Acevedo Iglesias kommer ikke med noen spesielt logisk forklaring på hvorfor Jorunn Ro skal arve syv millioner euro. Han forsøker heller ikke forklare hvem Edwin Ro er.

nigeriabrev.jpg
PRIVAT

Litt nede i brevet skriver også Iglesias at han mener han har krav på 40 prosent av arven etter Edwin Ro.

Det var moren til Jorunn, Marit Njøten, som ville fortelle om brevet og advare folk.

— Jeg synes dettte hadde bedre språk og virket mer troverdig enn endel andre eksempler på såkalt «nigeriasvindel». For å hindre at noen blir utsatt for denne typen svindelforsøk, hadde jeg lyst til å si fra, sier Njøten.

«Mister Jorunn»

Brevet er skrevet på engelsk, men med et litt bedre språk enn i de Google Translate-pregete mailene mange får.

Bt.no ringer det spanske telefonnummeret Acevedo Iglesias har oppgitt i brevet, og utgir seg for å være en venn av Jorunn.

Vi spør hva Jorunn må gjøre for å få sin del av arven. Mannen på andre siden av telefonlinjen sier han trenger «mister Jorunns» hjelp til å sikre arven etter Edwin Ro.

Iglesias sier Jorunn må bruke mailadressen som er lagt ved mailen, så skal Iglesias forklare henne hva hun må gjøre. Han snakker gebrokkent engelsk og er ikke spesielt snakkesalig.

Etter hvert legger mannen på røret.

Svindlet for 100 millioner

Ifølge Økokrim blir nordmenn svindlet for rundt 100 millioner kroner i året på nettet, blant annet gjennom såkalte nigeriabrev.

Politadvokat Jul Fredrik Kaltenborn i Økokrim sier generelt at det er viktig at man er på vakt overfor ulike typer svindel.

— Nigeriabrevene fikk en oppsving med internett. Jeg kjenner ikke til disse som blir sendt med brevpost. Vi har eksempler på Nigeriabrev på vår hjemmeside. De er ofte preget av litt dårlig norsk, og er av den grunn gjennomskuelige, sier han til bt.no.

Jorunn Ro ler litt av det hele, men hun er usikker på om noen lar seg lure av dette brevet.

— Det er snakk om veldig mye penger. Jeg tror det er lettere å lure folk hvis det er snakk om mindre summer, sier hun.