Det amerikanske bilutleieselskapet Acme Rent-a-Car påviste gjennom Global Positioning System (GPS) at en kunde hadde kjørt for fort ved tre tilfeller. Selskapet trakk derfor omlag fire tusen kroner fra depositumet. Kunden føler seg overvåket og har gått til søksmål mot selskapet, melder CNET News.

Saken er viktig for personvernsproblemer knyttet til ny teknologi. Dersom leietakeren samtykker med konsekvensene ved avtaleinngåelsen kan informasjonen bli brukt mot vedkommende i ettertid, også i Norge.

— Slik overvåking er fullt mulig, sier Datatilsynets informasjonssjef Hege Njaa Rygh til Origo.

Njaa Rygh poengterer at det må foreligge et aktivt og informert samtykke fra leietaker. Det meste er lov dersom du sier ja. Grensene for hva som aksepteres av overvåking flyttes stadig, advarer hun.

AVIS Norge har vurdert GPS-utstyr i bilene sine, men konkluderte med at det ble for dyrt. Hvis systemet blir billigere vil selskapet vurdere det på nytt. Ønsket er en mulighet for å lokalisere stjålne biler, ifølge flåtesjef i AVIS Norge, Anders Tveit.

I USA har GPS-enheter vært installert i leiebiler siden tidlig på 90-tallet. Hovedhensikten har vært å assistere førerne i veivalg. De senere årene har imidlertid en rekke selskaper montert utstyr som kan spore bilene.(Origo)