— Det er snakk om gode kopier. Det er ikke lett å oppdage at de er falske hvis man ikke studerer sedlene nøye, sier etterforskningsleder Jan Nesland ved Randesund politistasjon til fvn.no.

I helgen leverte Dyreparken to falske tusenlapper til politiet. Sedlene ble innbetalt i forbindelse med parkering i Dyreparken. De falske sedlene ble ikke oppdaget i det betalingen skjedde, men noe i etterkant.

— Det er ingenting som tyder på at de, som har betalt med de falske sedlene, har noe med selve forfalskningen å gjøre, sier Nesland.

Videoovervåkning

Politiet har også fått innlevert to falske tusenlapper som ble benyttet ved handel i butikker i Sørlandsparken. Den ene tusenlappen ble brukt på Biltema i forrige uke. Politiet har sikret seg video fra overvåkningssystemet, men det har så langt ikke gitt resultat.

— I samtlige av tilfellene har de forfalskede tusenlappene blitt oppdaget i etterkant. Det har ikke vært noen konfrontasjon med dem som har benyttet sedlene, sier Nesland.

I helgen ble det også tatt beslag i totalt seks forfalskede tusenlapper i Mandal. Fem av sedlene ble innlevert av Lunds tivoli og én ble innlevert fra en drosjesjåfør.

Samme serienummer

Etterforskningsleder i Mandal, Nils Olaf Holbek, sier serienummeret på de fleste sedlene er likt med sedlene som ble innlevert i Kristiansand.

— Det er mye som tyder på at sedlene har samme opprinnelse, sier Holbek. Sedlene som ikke har samme serienummer, har likevel de samme forfalskningstrekkene.

Jan Nesland sier sedlene mangler kontrollmerkene som kan påvise om en seddel er falsk eller ikke.

— Det er ikke vannmerke på sedlene. I tillegg mangler de metallstrengen som man finner på ekte sedler, sier Nesland.

Han understreker at det er vanskelig å avdekke forfalskningen hvis man ikke har et trent øye.

— De er svært like vanlige tusenlapper, men er nok noe blekere i fargen enn vanlig. I tillegg er papiret litt hardere enn man er vant til, sier Nesland.

Etterforskningslederen opplyser at de beslaglagte tusenlappene nå blir sendt til DNA-analyse. Politiet har få spor å gå etter i saken.

— Vi har fått tips om noen biler og registreringsnummer, men mye tyder på at disse ikke har noe med sakene å gjøre, sier Nesland.

Pengemaskin avslørte svindel

Ifølge Holbek avdekket Lunds tivoli forfalskningen da en av sedlene ble kjørt gjennom en Cash Guard-maskin.

— Maskinen ville ikke akseptere seddelen, opplyser Holbek.

Han forteller at ansatte på Lunds tivoli er avhørt som vitner i løpet av helgen, og at det gjenstår avhør. De ansatte skal kjenne identiteten på dem som benyttet de falske sedlene.

— Men vi har ingen grunn til å mistenke noen av dem for bevisst å ha benyttet forfalskede sedler. Det kan like godt være at de har benyttet sedler som allerede har vært i omløp en stund, sier Holbek.

Etterforskningslederen oppfordrer folk til å være ekstra på vakt dersom de mottar tusenlapper som betaling i nærmeste fremtid.

I helgen skrev fvn.no at en person skal ha forsøkt å benytte en ugyldig tusenkronersseddel på en butikk i Vigeland i Lindesnes kommune. Seddelen var av eldre årgang. Politiet ser ikke denne hendelsen i sammenheng med de falske sedlene som ble beslaglagt under Skalldyrfestivalen.