De såkalte Nigeria-brevene på e-post er ikke engang hva de var. En økende trend er at de erstattes av tilsynelatende mer seriøse brev med advokatstempel, sendt som brevpost, skriver aftenposten.no.

Døde i tsunamien

Steinar Haugrud og hans kone Anne-Karin fikk brev i postkassen fra et angivelig spansk advokatfirma, som antydet at de kunne være eneste arving etter en gammel onkel som hadde omkommet i tsunamien i Thailand i 2004.

— I brevet sto det at konen mi har arvet en formue på ti millioner dollar fra en gammel onkel, og at hun måtte dra ned til Spania for å få hentet ut pengene.

— Den såkalte advokaten var ifølge brevet ikke helt sikker på om hun var den rettmessige arvingen, men at han likevel var villig til å gi henne pengene, hvis hun delte pengene med ham, sier Steinar Haugrud.

Skjønte det ikke først

Haugrud skjønte ikke med en gang at det var svindelforsøk, både fordi brevet så relativt seriøst ut med første blikk, og fordi den angivelige advokaten krevde verken å få vite kontoopplysninger eller personlig informasjon.

— For det pleier jo å være typisk for slike svindelforsøk at man blir bedt om å overføre penger før man får den såkalte skatten. Men slik var det ikke i denne henvendelsen, sier han.

— Dessuten var både navnet og adressen vår skrevet helt riktig.

Derfor gikk Haugrud og tvilte lenge på brevet.

— Men jeg syntes jo det var pussig at vi måtte dra ned til Spania for å hente pengene.

— Ser mer troverdig ut

Advokat Dag Are Børresen i HELP Forsikring, som Haugrud kontaktet i forbindelse med brevet, sier at han aldri har sett denne typen svindelforsøk før.

— Jeg har ikke mottatt denne typen henvendelse før, selv om det ligger mange lignende brev på nettet. Det er nok vanligere at man blir bedt om å stille sin konto til disposisjon for å få fellesgevinst med dem som henvender seg til deg, sier Børresen.

— Likevel er denne saken en variant med færre skrivefeil enn vanlig. Det ser jo derfor en tanke mer seriøst ut ved første øyekast.

Men med grundigere blikk, er det ifølge advokaten, lett å se at dette aldri ville kommet fra en seriøs aktør. E-postadressen er umulig å spore. Og googler du firma og navn, ser man at det har lite med advokatvirksomhet å gjøre.

Unngår spamfilter

Ifølge Anne Dybo ved Økokrim er denne typen analoge brev et kjent problem for Økokrim.

— Dette kjenner vi til, og mange nordmenn har dessverre gått i fellen, sier hun.

En stor del av disse brevene kommer fra Spania, slik som Haugruds brev. Og det er gjerne ulovlige immigranter fra Afrika som står bak.

— Før var det vanligst å sende disse brevene pr. e-post. Men siden mange av disse brevene nå stoppes i e-postens spamfilter, er det blitt vanligere å sende disse brevene som brevpost.

Dybo sier at det fort kan koste de som lar seg lure av brevet hundretusener av kroner.

— De blir lurt til å betale diverse arveavgifter og skatter, og det er her svindlerne tjener pengene sine, sier hun.

- Ubehagelig

Haugrud synes det hele var ganske ubehagelig, selv om han ikke gikk i fellen.

— Spesielt når det kommer dumpende ned i postkassen hjemme. Og man får liksom ikke fred før man får sjekket det opp, heller. Likevel ser jeg nå i ettertid at det burde nok vært rekommandert, skulle det vært et ekte brev.

— Jeg mener at folk bør advares mot dette, sier Haugrud.

- Har brukt mange penger

Aftenposten lyktes i å komme i kontakt med den angivelige advokaten Morris David, men han kunne ikke redegjøre for hvem han har sendt brev til.

Han sier at han personlig kjente den døde onkelen, og har selv brukt mange penger på å finne frem til slektningene.

David sier videre at han i denne saken ikke ville ta oppdraget gjennom advokatfirmaet han jobber for, fordi da ville han risikere å miste advokatbevillingen sin.

— Derfor har jeg tatt dette oppdraget på et selvstendig grunnlag, sier David.