Søndag skrev BT om Håvard Gaulen Olsen og kompisen Anders Brudevoll, som har kjørt båt i flere uker med juksebevis fra Båtførersentralen.

Det midlertidige bevis utstedt av Båtførersentralen AS i Sandviken i Bergen, eksisterer ikke, ifølge Sjøfartsdirektoratet.

Kameratene deltok på Båtførersentralens weekendkurs på 12 timer. Prislappen var 1850 kroner, pluss 625 kroner for eksamen, forteller Olsen.

Også en gruppe juss-studenter er blitt lurt. De har aldri fått det endelige beviset som de ble lovet.

Glad saken ble kjent

— Vi holder på å avklare om vi skal anmelde Båtførersentralen, og hvem som eventuelt skal gjøre det, oss eller Norsk Test, sier kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet.

Mandag la de ut en advarsel på sine nettsider.

— Bakgrunnen for presiseringen er en sak i Bergen, der flere personer har tatt båtførerprøven hos et firma som ikke er godkjent testsenter, skriver direktoratet.

Aarhus sier de ikke kjenner til liknende tilfeller, og er glad for at saken ble kjent.

FORLATT: Dette er lokalet til Båtførersentralen AS i Sandviken i Bergen. Logoen henger fremdeles i vinduene.
JO STRAUBE

— Det er veldig synd for dem som har tatt prøven, sier han.BT har fått flere henvendelser fra folk som føler seg lurt av Båtførersentralen.

— Vi er i dialog med Norsk Test, som vil ta en grundig gjennomgang. Så vil den avdekke om det også er andre som skal gås i sømmene, sier Aarhus.

— Vi jobber med å finne ut mer om denne saken, sier Bernt Nilsen i Norsk Test.

Han er administrerende direktør i det private firmaet som drifter båtførerprøven for Sjøfartsdirektoratet. De har ansvaret for 400 testsentre rundt om i Norge.

Han sier også de har fått mange henvendelser etter at BT skrev om saken.

Vil ordne opp

Ledelsen i Båtførersentralen ba søndag dem som følte de hadde noe uoppgjort ta kontakt på bevis@batforersentralen.no. E-posten var utilgjengelig til 15-tiden mandag, men skal fungere nå.

DIREKTØR: Bernt Nilsen og Norsk Test drifter båtførerprøvene i Norge. Han sier folk må være forsiktige og sjekke om selskaper er autorisert til å avholde båtførerprøven. De inndro godkjenningen til Båtførersentralen i januar. Firmaet fortsatte bare å arrangere kurs og eksamen som før.
PRIVAT

Selskapet har også lagt ut informasjon på hjemmesiden som senest mandag formiddag var nede for vedlikehold.Via en mellommann, Petter Myrvold, har ledelsen i firmaet gitt følgende kommentar:

— Båtførersentralen har hatt svært mange båtførerkurs, med mange gode tilbakemeldinger og det har ved et par anledninger blitt avholdt VHF-kurs. BFS er kjent med at det oppstod uregelmessigheter ved et av disse kursene i fjor, men at dette skal være ordnet opp med de aktuelle kundene nå. VHF-eksamen kan man i dag ta på nettet selv, hjemme i stuen via Telenor Maritim Radio sine nettsider, sier Myrvold.

— Båtførersentralen er innstilt på å rydde opp og sørge for at involverte kunder vil bli fornøyd, sier legger han til.

nettsiden til Norsk Test ASkan du finne enoversikt over nærmeste godkjente testsenter.

Vet du noe om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

BLE LURT: Anders Brudevoll og Håvard Gaulen Olsen (t. h.) oppfattet nettsiden til Båtførersentralen som profesjonell og meldte seg på båtførerkurset.- Dette scenariet hadde vi ikke sett for oss i det hele tatt, sier Olsen. De to fikk aldri beviset. Ikke før det er blitt en løsning på denne saken, melder de seg på et nytt kurs hos en seriøs aktør.
Elias Dahlen