Hvert år kommer det busslaster med utenlandske turister til hotell Videseter i Nordfjord. De bruker alle hotellets fasiliteter, men legger ikke igjen en eneste krone.

— De vil nå møte stengte dører her hos oss. Vi opplever dette hver eneste dag. Det kommer busslaster og intar benkene vi har utenfor og rigger seg til med mat og drikke for så etterpå å innta toalettene uten å betale for det. Vi har ca 30 000 lunchgjester om sommeren og må prioritere egne gjester først , sier administrerende direktør Per Garen.

Han mener det er statens ansvar å sørge for skikkelige toalettforhold langs norske veier og ikke bare satse på at hoteller og bensinstasjoner lar dem slippe inn.— Vi som driver i utkant-Norge har slitt med dette i årevis og jeg synes det er positivt at nå flere og flere steder stenger toalettene og parkeringsplassene sine for slike besøk, sier Garen.

Frykter smitte

Allerede er toalettene overfyllte og direktøren frykter for konsekvensene.

— Det er risiko for smitte. Pr. i dag er der ecoli-utbrudd i Europa og dersom vi skulle være skyld i å overføre smitte til et cruiseskip ville det være katastrofalt, sier han.

Statens vegvesen og reiselivsveien bruker turistveiprosjektet 2012 som Norges fyrtårn innen markedføring av Norge mot utlandet. Der er ikke satt opp et eneste toalett på noen av strekningene.

Trenger selskapsblære

Turistene som lar seg friste vil trenge god selkapsblære når de kommer. For når de møter stengte dører på toalettene hos Hotel Videseter, møter de en strekning på over hundre kilometer uten et eneste offentlig toalett.

— Det er 80 kilometer østover til nærmeste toalett og 40 km sørover. Altså en strekning på 120 km mellom om man må på toalettet. Vi forventer veldig økt trafikk som vi ikke er interessert i, sier Garen.

Hotellet ligger i vakre omgivelser og midt i løypen for en av de nasjonale turistveiene.

Nasjonale turistveger

I Nasjonale Turistveger har seks av 18 strekninger formell status. Det er Sognefjellsveien, Gamle Strynefjellsveg, Helgekysten Nord, Lofoten, Rondane og Hardanger. Geiranger-Trollstigen vil formelt åpne neste år.

— Og da vil også alle de andre strekningene bli åpnet, selv om ikke de blir helt ferdig utviklet, sier Trine Kanter Zerwech, leder for profilering og turistveginformasjon i Statens Vegvesen.

Debatten om toaletter har hun fulgt lenge.

— Kvaliteten er svært ymse, for å si det forsiktig. Men det skal være høy kvalitet i alle ledd, også på toalettene langs turistveiene. Noen steder bygger vi nye toaletter, andre steder forsøker vi å inngå samarbeid med lokale aktører i stedet for. Vi har vært forsiktig med tiltakene langs Gamle Strynefjellsveg fordi det er en fredet vegstrekning. Stort sett forbedring og restaurering av gamle stabbesteinsrekker og steinveldsbroer. Dette er jo noe av det som gir en fin opplevelse av naturen der når man velger den gamle veien som alternativ til tunnellene, sier Zerwekh.

— Vi har holdt på i 12 år og forsøkt å få en løsning på dette, men det skjer ingenting. I år er toalettene våre stengt; er du ikke kunde hos oss, går du heller ikke på do hos oss, sier Garen.

Hva mener du om turistenes oppførsel? Si din mening her!

FULLT: Det er allerede fullt av hotellets egne gjester på parkeringsplassen ved Hotel Videseter.
PRIVAT