Kari Tennebekk fra Åsane skjønte ingenting da hun fikk et håndskrevet brev fra Spania i romjulen.

I brevet sto det at 38-åringen hadde vunnet 1 million kroner. Hun ble bedt om å oppgi bankforbindelse, og måtte holde alt hemmelig.

— Jeg skjønte med en gang at det var en svindel, forteller hun til bt.no.

Svindlerne fikk tak i adressen da hun var uforsiktig på internett. I iveren etter å vinne en iPad2 til jul, trykket hun på en lenke og ga bort personopplysninger.

De må imidlertid ha grublet over prikken over A-en i Åsane. Den var rett og slett utelatt i brevet.

Levert til politiet

Et raskt søk på internett avslørte at Kari Tennebekk var blitt utsatt for et klassisk svindelforsøk.

Nå har hun og personlig assistent Morten Andresen levert brevet til politiet i Åsane.

— Vi ringte politiet, og de ville gjerne ha brevet for å registrere det, sier Andresen.

For Kari har det vært en nyttig lærepenge, og nå vil hun advare andre.

— Jeg håper at ingen svarer på slike brev, sier hun.

40.000 brev i uken

Men det skjer, ifølge Økokrim.

Rådgiver Anne Dybo i Økokrim sier det blir sendt 40.000 svindelbrev i uken bare fra Spania.

Cirka 20.000 av dem går til USA, 10.000 til England, og 10.000 til andre europeiske land, ifølge en oversikt fra 2011. De fleste blir sendt via e-post, men det er blitt mer vanlig å bruke gamlemåten ettersom spamfiltre er blitt mer effektivt.

— Først var det brev, så e-post, så brev igjen. Nå er den nye trenden å ringe eller SMS. Da blir folk tatt på sengen. Det har hendt at noen har gitt ut person- og kontonummer på denne måten, sier Dybo til bt.no.

Hun anbefaler å kaste brevene.

Arvetrikset fungerer

De fleste forstår at lotteribrev som det Kari fikk, er svindel.

— Men det er en del som tror på brev om at de har fått arv, særlig hvis svindlerne bruker samme etternavn som mottakeren, sier Dybo.

Det er en del som tror på brev om at de har fått arv, særlig hvis svindlerne bruker samme etternavn som mottakeren. Anne Dybo i Økokrim

Det store problemet for tiden er svindel i forbindelse med kjøp og salg på nettet - og dating. Det er gjerne godt voksne nettbrukere som blir lurt på kjærlighetsjakt. Dybo definerer det som 50 pluss.

— De unge gjennomskuer denne formen for svindel. Når det blir snakk om penger til syk mor eller flybilletter, bør folk kutte kontakten, sier Anne Dybo.

For de som er blitt svindlet, er det som oftest sent.

— Pengene er borte, men vi prøver å hjelpe folk ut av bedrageriet. For øvrig konsentrerer vi oss om forebyggende arbeid, som å snakke med media, sier Dybo.

PS! I Åsane - eller var det Asane? - endte det godt. Karis mor oppdaget hva hun hadde holdt på med på internett, og ga datteren en iPad til jul.

Har du en svindelhistorie? Ring eller send MMS til 2211, eller skriv e-post

FORSØKT SVINDLET: Kari Tennebekk (38) har celebral parese. - Jeg var inne på internett og så at jeg kunne vinne en iPad2 og trykket på knappen, sier hun. Et par dager etter dukket det opp et håndskrevet brev fra Spania.
PRIVAT
LETT Å GJENNOMSKUE: Brev om Spanish Lottery kan du hive rett i bosset, sier Økokrim. 40.000 svindelbrev sendes fra Spania – hver uke.