Norturas konsernstyre har vedtatt å flytte aktiviteten fra Bergen, Trondheim og Lillehammer. Vedtaket er i tråd med konsernsjefens forslag.

Mens ansatte de to andre stedene vil få tilbud om jobb på naboanleggene (Malvik og Rudshøgda), blir det ordinær omstilling i Bergen.

Det betyr at Nortura nå skal begynne arbeidet med å finne løsninger for 54 berørte medarbeidere ved anlegget på Eidsvåg. Ekspedisjonen skal flyttes til Forus ved Stavanger på nyåret 2016. På Forus er det behov for 30 nye medarbeidere.

Mange over 60

13 av de ansatte i Bergen er over 60 år. Snittalderen er på drøye 50 år.

— Det er utrolig trist. De ansatte er lei seg, men vi har visst om det en stund, sier fabrikksjef Bjørn Hugo Ask til BT.Nortura i Bergen har ansvar for å distribuere merkevarer innen egg og kjøtt, som Gilde og Prior, på Vestlandet.

Fabrikksjefen på 59 år er også en del av omstillingen.

— Jeg har ikke tenkt på hva jeg vil gjøre videre, sier Ask.

Har leid lokaler

I 2011 ble Norturas tomt solgt for 170 millioner til Eidsvåg senter AS. Siden den gang har selskapet leid lokalene.

— Tillitsvalgte og lokal ledelse har vært involvert gjennom hele prosessen og deltatt i arbeidsgrupper og utredninger, sier informasjonssjef Ellen Flø Skagen i en pressemelding.

— Vi har heldigvis god erfaring med omstilling i Nortura og har klart å hjelpe ni av ti over i nytt arbeid. Det skal vi gjøre alt for å få til i Bergen også, sier styreleder Sveinung Svebestad.

Bakgrunnen for flyttingen er leieavtaler som går ut for de to ekspedisjonene, og en overkapasitet i produksjonen. I februar meldte konsernet at de «ønsker å rigge seg for en framtid der lagerlegging i større grad skjer hos kunden».

— Nortura er nødt til å sikre god lønnsomhet og konkurransekraft hvis vi skal være med i norsk matproduksjon framover. Det skylder vi bonden. Derfor går vi gjennom hele vår struktur for å unngå overkapasitet og sikre at vi har fremtidsrettede løsninger, riktig teknologi og riktig kompetanse på fabrikkene vår, sier Svebestad.