Malermester Terje Reina velger likevel å gå til verkstedshallen til Mekonomen i Oslo. Han slår av en spøk med daglig leder Finn Syvertsen. At det kan svare seg å reise til Sverige for å skifte bildeler, er noe Reina har erfart. For ti år siden fikk han et prisanslag på 21.000 norske kroner, dro over til Sverige og fikk fikset bilen til 10.000 svenske. Likevel er det ikke noe han har tenkt å gjøre igjen.

— Nei, nå har jeg kjent disse gutta her i mange år, så nå fikser jeg det her. Her er det alltid god service.

At bil er dyrt i Norge, er et inntrykk som har festet seg blant forbrukere her i landet. Men at vi har høye avgifter på bilkjøp betyr ikke at prisene på bildeler skal være like dyrt. Faktisk er det ingen toll eller avgift på bildeler her i landet.

Vurderer Sverige

Likevel er prisene på bildeler 40 prosent billigere i Sverige enn i Norge, viser en prissammenligning Aftenposten har gjort på bildeler til Volkswagen, Toyota og BMW. Forskjellen er så stor at forsikringsselskapet Storebrand nå vurderer å sende skadede biler over grensen.

— Dette er noe vi vurderer. Etter hvert kan vi ikke leve med de store forskjellene i pris mellom Norge og Sverige. Vi har nå vært i kontakt med aktører som har tilbudt seg å frakte bilene over grensen, sier direktør for Storebrand forsikring, Tom Granquist.

Selskapet har allerede sjekket praktiske konsekvensene med toll, transportkostnader og momsforskjeller.

— Et annet alternativ vi har sett på, er å sende bilene til Baltikum. Det kan nesten være like aktuelt som Sverige, sier Granquist.

— Vi har tenkt tanken, og den har vært på bordet, men vi har ikke gått videre med en foreløpig, sier kommunikasjonssjef i Sparebank1, Margrete Jæger.

Har gitt opp

Mens forsikringsselskapene rasler med sabelen, har norske forbrukere langt på vei gitt opp. Det mener i hvert fall forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet, Audun Skeidsvoll.

— De er blitt apatiske og orker ikke bruke den makten de har ved å si at de ikke godtar prisen, sier han.

Skeidsvoll mener det hentes ut uforklarlige påslag i prisen som ikke kan forklares med høyere kostnadsnivå eller toll og avgifter, og mener dette bare er et eksempel av mange. Aftenposten har tidligere skrevet om de internasjonale dagligvarene uten toll og avgifter, blant annet sjampo, som er 23 prosent billigere i Sverige.

Kjedelig å sjekke

Forbruksforsker Erling Dokk Holm mener det ikke finnes kultur i Norge for å bruke mye tid på å hente inn flere priser. - Det er én ting, og det andre er at det blir for kjedelig. Mange nordmenn prioriterer ikke å være superbevisste konsumenter. Det trenger man ikke fordi kjøpekraften er høy, sier han.

En tredje årsak er den emosjonelle grunnen, at nordmenn ofte er lojale mot det bilverkstedet de har brukt i alle år.

Forbrukerrådets samarbeidsorganisasjoner i Europa forteller at tyske forbrukere straffer lokale butikker med å handle i et annet land dersom leverandørene øker prisene for mye. Den korreksen får vi i ikke her i Norge.

Sjekk delene nøye

Velger du å gå for de rimeligere uoriginale delene, bør du kontrollere om delen kommer fra samme fabrikk som produserer de originale, fordi kvaliteten på disse ofte er høyere. Forbrukerloven sikrer at du har like lang garanti på kjøp av uoriginale deler som originale.

Ulike nettsteder tilbyr ofte billige bildeler. Men vær oppmerksom på at moms, toll og fraktkostnader kommer i tillegg til prisene. Man har heller ingen garanti ved kjøp av varer herfra.

Forbrukerrådet oppfordrer nordmenn til å bruke prissammenligninger aktivt.

— Bruk denne informasjonen som forhandlingsargument, sier forbrukerpolitisk direktør Audun Skeidsvoll.

Også salgssjef i bildelselskapet Schmiedmann Norge, Henrik Bergmann, oppfordrer nordmenn til å forhandle.

Husk at varer fra Sverige verdt over 3000 kroner må fortolles. Overnatter du i Sverige, øker det tollfrie beløpet til 6000 kroner.

Importørene overrasket

Bilimportørenes Landsforbund innrømmer at prisforskjellen på bildeler mellom Sverige og Norge er stor. Likevel er de overrasket over at Aftenposten fant at svenske priser var 40 prosent lavere enn i Norge.

— Det hørtes mye ut. Vi har trodd at prisene er rundt 20 prosent høyere i Norge enn nedover i Europa, sier teknisk direktør Tore Lillemork.

Prisen skrus opp både av importørene av bildelene og av forhandlerne. Prisen både importørene og forhandlerne tar, bestemmes ut fra hva markedet, det vil si forbrukerne, er villig til å betale, mener Lillemork. Han er enig i forskjellen på transportkostnadene inn til Norge og Sverige er minimal.

— Jeg må være ærlig og si at det generelt høye prisnivået i Norge også bidrar til høye delpriser, sier Lillemork.

— Det er mer enn det jeg hadde regnet med, sier Jan Erik Haugen, informasjonsansvarlig i Harald A. Møller, som importerer Volkswagen til Norge.