Mat for rundt 1000 milliarder kroner — nesten et norsk statsbudsjett - blir kastet i søpla hvert år i USA.

Av all mat som produseres, blir opptil 40 prosent aldri spist, ifølge en ny rapport fra den amerikanske miljøvernorganisasjonen Natural Resources Defence Council (NRDC).

Forbrukerne verst

Halvparten av all jorden i USA, ti prosent av all energiproduksjon, og 80 prosent av det årlige ferskvannskonsumet går til produksjon av mat. Likevel blir store deler av produksjonen spist opp av svinn på veien til matfatet.

Både under selve produksjonen, lagring, pakking og distribusjon forsvinner mengder av maten, ifølge rapporten.

Men det er husholdningene selv, og ikke butikker, restauranter eller grossister, som står for største delen av kastingen.

«Amerikanske husholdninger kaster rundt 25 prosent av all mat og drikke de kjøper», skriver NRDC.

Ifølge rapporten kunne 25 millioner ekstra amerikanere bli brødfødd dersom matsvinnet hadde blitt redusert med 15 prosent.

Mest frukt og grønt forsvinner

Studien viser at det er store forskjeller mellom de ulike matvaregruppene:

  • Av kornprodukter (brød, knekkebrød, gryn o.l.) blir 38 prosent av maten aldri spist.
  • Det samme gjelder halvparten av all sjømat.
  • 52 prosent av alt frukt og grønt kommer heller aldri til nytte.
  • For kjøtt og melkeprodukter er situasjonen lysere, men 22 prosent av all kjøttproduksjon og 20 prosent av alle melkeprodukter finner heller ikke veien ned til folks mager.

Dårlig planlegging og lagring

Årsakene til matsvinnet på veien fra produksjon til kjøkkenbordet er mange. Bøndene kan slite med innhøsting og industriell bearbeidring kan føre til at spisbar mat kastes. «Best før»-merkingen kan gå ut før det strengt tatt er nødvendig, eller grossisters rabattordninger kan føre til at for store kvanta blir bestilt inn i butikken.

Likefullt er det først og fremst hos oss forbrukere potensialet er størst.

Ifølge rapporten er hovedårsakene til kastingen dårlig innkjøpsplanlegging, dårlig lagring og generell mangel på oppmerksomhet på problemet hos forbrukerne.

En fjerdedel av all mat kastes i Norge

Også i Norge er det gjort studier rundt matsvinn, og også her er det deg og meg som er verstingene.

Over 70 prosent av all spiselig mat som kastes, stammer fra forbrukerne, ifølge matsvinnprosjektet ForMat, som er et samarbeid mellom en rekke ulike private og offentlige aktører. Totalt kastes det 377 000 tonn mat i Norge.

Hver og én av oss kaster drøyt 50 kilo mat i året — som tilsvarer 25 prosent av all maten som omsettes.Dette representerer en verdi på 18 - 20 milliarder kroner og er ikke medregnet data fra primærproduksjon og storhusholdning, hoteller og restauranter.

Østfoldforskning gjennomførte plukkanalyser av søpla vår i fjor, og skriver: «Det er også interessant å se at en stor andel av matsvinnet fortsatt ligger i originalemballasje når det kastes, siden nærmere 31% av bakervarene og 40% av kjøtt- og fiskevarene var emballert».

Nordmenn kaster generelt mest søppel i hele verden, ifølge en rapport fra Verdensbanken.