For en ny leilighet på 38 kvm i Sandviken, med ett soverom og bad, må du ut med rundt to millioner kroner.

For samme pris kan du få en ny villa på 263 kvadratmeter på Emerald Island ved Orlando i USA. Med syv soverom, fire bad, stor garasje og svømmebasseng. I tillegg har området eget klubbhus med bassenger, tennisbaner, treningsrom, ballplasser, jacuzzi, sauna, bar og mye mer. Nylig solgt for 2.077.200 kroner.

Eller, i spanske Torrevieja: En enebolig på 170 kvm ved sjø i Los Altos. Med fem soverom, tre bad, terrasse på både bakke og tak. 400 kroner i felleskostnader i måneden dekker vaktmestertjeneste, golfbane og renhold. Prisen er 2.043.351 kroner.

Florida fremfor Spania. De smarte har allerede kjøpt

Porteføljeforvalter Gunnar J. Torgersen

Økte med 250 prosent

Ifølge Holberg Fondene har gjennomsnittsprisen for en 50 kvadratmeter stor leilighet i Bergen økt med 250 prosent siden 1999, fra 500.000 kroner til 1.750.000 kroner.

Porteføljeforvalterne Gunnar J. Torgersen og Petter Slyngstadli mener lønnsfest og oljeboom kan forklare prisfesten.

I tillegg har lave renter, lav arbeidsledighet, lite nybygging, lav boligskatt, høyere standard, nye byggeforskrifter, urbanisering, samlivsbrudd og snille foreldre forsterket prishoppet i Norge.

Til sammenligning har boligmarkedene i USA og Spania kollapset fullstendig.

SJØ OG SOL I SPANIA: Eller kan det passe med en villa ved sjøen i Los Altos, Torrevieja, til 12.020 kroner pr. kvadratmeter. FOTO: FERIEBOLIGUTLAND

Frykt for mer press

Selv om boliger i Spania og USA er billige, advarer Slyngstadli mot å løpe og kjøpe.— Jeg ville ventet med Spania. Det er billig i Spania, men ikke så billig som i USA. Det er mye dyrt i Spania, og bankene som har overtatt mange boliger sitter på boligene i frykt for å presse prisene ytterligere. Fallet har ikke vært så dramatisk i Spania, og den spanske økonomien er dårlig, sier Slyngstadli.

Han og Torgersen er enige om at Spania trolig ikke har nådd bunnen.

I USA er de derimot overbevist om at nordmenn nå kan gjøre en god handel.

— Med sterk krone og lav rente kan du kjøpe et hus og sitte stille i ti år, uten en gang å leie ut. Du vil få gevinst. Det kan du ikke i Spania, sier Torgersen.

- Grisebillig i USA

Selv om nordmenn opplever økonomien som svært god er det definitivt faresignaler for norske husholdninger.

— Norske husholdninger har i dag 2,2 ganger disponibel inntekt i brutto gjeld. Det er «all time high». Bare Nederland og Danmark er på samme nivå. En normalisering av renten i Norge vil gjøre rentebelastningen like høy som i 1989. Det er sannsynlig at renten normaliseres på sikt, og da får vi en situasjon med stress hos norske husholdninger. Vi har gitt opp å spå renten, men det er ingen som vet hvilket sjokk vi kan få. En boligrente på 6,5 prosent - hvorfor skulle vi ikke få et slikt sjokk igjen, spør de to.

- Vil dere anbefale kjøp av bolig i USA?

— Som pensjonist hadde jeg vurdert det. Florida fremfor Spania. De smarte har allerede kjøpt. Norsk kjøpekraft, kraftig prisfall og forholdsvis lav dollar ser jo bra ut. Vi er ikke eiendomseksperter, men det oppleves jo som grisebillig i USA, sier Torgersen.