I skattelistene for 2010 var 43.982 personer registrert med poststed Polen. 28.027 av disse hadde minimalt eller ingen inntekt i fjor, og null i skatt, viser en gjennomgang NRK har gjort.

— Det er helt opplagt at en del av disse er svart arbeid, sier Øyvind Strømme, direktør i Skattedirektoratet.

- Ikke dårlig moral

Samme dag som skattelistene offentliggjøres, slipper forskningsstiftelsen Fafo rapporten «Polonia i Oslo 2010». Den avdekker at svart arbeid er et stort problem. 26 prosent av de polske arbeiderne i byggebransjen og 56 prosent i renholdsbransjen sier at de verken har kontrakt eller betaler skatt.

— Det utbredte svarte arbeidet blant polakker skyldes utelukkende strukturer i arbeidslivet, ikke dårlig moral blant polakkene, sier Fafo-forsker Jon Horgen Friberg.

Svarte inntekter

Hele 26 prosent av de polske arbeidstakerne i bygningsbransjen sier at de verken har kontrakt eller betaler skatt av inntekten sin. I renholdsbransjen er tallet 56 prosent.

Sesongarbeid, skatteavtaler og fradrag forklarer noe av den manglende innbetalingen - men langt ifra alt, mener skattemyndighetene.

— Vi er overbevist om at en god del av forklaringen er svarte inntekter. Det er ikke noen logikk i at folk skal reise fra Polen til Norge for å jobbe, for så å bruke nesten alt de tjener på å reise hjem, sier sjef for Skattekrim i Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen, til NRK.