PER-IVAR NIKOLAISEN per.ivar.nikolaisen@aftenposten.no

Geir: «Skal bli intervjuet av avisen kl. 11.30.»

Bertin: «Voffor d?»

Geir: «Om moderne kommunikasjonsformer.»

Geir Elgvin (29) fra Oslo er en av 1,25 millioner nordmenn som bruker MSN Messenger. For du som er blant de resterende tre fjerdedelene som ikke aner hva dette dreier seg om, snakker vi om den grønne kjeglen nederst i høyre hjørnet på den eventuelle dataskjermen din. Med Messenger kan du skrive løpende øyeblikksmeldinger med hvem som helst på kloden, bare de er koblet til Internett og har en e-postadresse.

Eksplosiv vekst.

Nina: «Endelig fredag! Håper filmkvelden ble bra og at du snart er klar for vors hos meg.»

Nina: «»

Geir: «Jeg kan ikke i kveld, hva skjer i morgen?»

Nina: «Vet ikke, skal høre med Silje også »

Ingen andre steder i verden har utbredelsen av slike samtaler gått raskere enn her i landet. Antall brukere er mangedoblet de siste årene, fra 180.000 i 2002. Mye henger sammen med bredbåndsutbyggingen, men noe tilskrives nordmenns sosialiseringsbehov.

Geir Elgvin (29) er blant dem som MSN Norge på godt norsk kaller ekstreme «multitaskere» — folk som bruker chatteprogrammet til alt mellom himmel og jord. De holder kontakten med alt fra forretningspartnere til venner og slektninger. De har gjerne en kontaktliste på over 200 personer - og er ekstremt tilgjengelige. Og de blir stadig flere.

— Jeg koordinerer kunder, snakker med nevøene mine i Arendal og holder kontakt med venner og kjente, sier Geir Elgvin som jobber som selvstendig næringsdrivende innen markedsføring og prosjektledelse.

For anledningen møter vi ham til lunsj på Beach Club på Aker Brygge i Oslo. Ingen tilfeldighet selvfølgelig. For selv om burgerne er kostbare, har utestedet og kafeen et av byens råeste trådløse nettverk.

— Jeg pleier å sitte i et hjørne og jobbe i lunsjen, forteller Elgvin.

Mange funksjoner.

I starten i 1995 besto MSN Messenger stort sett av øyeblikksmeldinger med ren tekst. Etter hvert kunne du sende både smilende, flaue og sinte små fjes, for å uttrykke dine følelser.

I den nyeste versjonen av MSN Messenger er rekken med følelsesikoner uendelig lang. Samtidig kan du spille, tale og føre nettkamerasamtaler med kontaktene dine. Du kan til og med virtuelt filleriste samtalevinduet til kontaktene dine ved å sende en såkalt «Nudge», ifølge MSN Norge er dette litt som å slå en kompis på skuldra i vennskapelighet. Det spås at messenger i fremtiden vil nærme seg enda mer den virkelige verden, med flere og kraftigere funksjoner som gjør at kjente og kjære nærmest kommer ut av skjermen.

Norske følelsesbomber.

Bak skjermen får nordmenn utløp for glede, sorg og kjærlighet. I Europa er det bare franskmenn som laster ned like mange ekstra følelsesikoner som nordmenn. For mange har Messenger derfor blitt et perfekt forum for dem som vil uttrykke følelser overfor en mulig flamme.

— Stereotypien av nordmenn er jo at vi er så forsiktig med å vise følelser, men når vi får gjemt oss bak en PC er vi amorøse, sinte, glade og triste. Der vanlig e-post blir litt streng og formell, blir Messenger en arena for kjapp respons og synkrone samtaler hvor følelser naturlig nok blir en viktigere del av samtalen, sier portalsjef Helge Birkelund i MSN Norge.

Bruker tid

Geir Elgvin er tilgjengelig på MSN Messenger mellom seks og åtte timer om dagen. Kontaktene hans på Messenger kan til enhver tid se om han er ved maskinen. Men hva med stressmomentet ved det alltid å være tilgjengelig?

— Jeg setter meg stort sett i opptatt-status. Og hvis du har kontakter som respekterer dette, så går det bra, sier Elgvin.

Han benekter også at det blir mindre personlig kontakt med venner og kjente fordi de snakker ut på MSN Messenger.

— Tvert imot. Med Messenger avtaler man å møtes i det virkelig liv. Og det åpner for at du klarer å holde kontakt med mange du kanskje hadde mistet kontakten med, mener Elgvin.

VENNSKAPELIG KLAPP:I den nyeste versjonen av MSN Messenger kan du virtuelt filleriste samtalevinduet til kontaktene dine ved å sende en såkalt «Nudge».<p/> <p/> FOTO: KATRINE NORDLI, AFTENPOSTEN<p/>