I disse dager sender Tollvesenet ut vedtak om avskilting og registreringssperre til de som ikke har betalt årsavgiften.

Tilleggsavgift

På landsbasis dreier det seg om 146.000 personer og firma. 12.021 av disse bor i Hordaland, mens 2393 bor i Sogn og Fjordane, ifølge Tollvesenet.

— Alle som betaler årsavgiften etter forfallsdato, må betale en tilleggsavgift på 250 kroner, sier Dag H. Ramsjø, kontorsjef i Tollregion Oslo og Akershus.

Årets tall er lavere enn tidligere år, til tross for at bileiere ikke lenger har oblat på registeringsskiltet som viser at avgiften er betalt.

Ekstra gebyr

Det lønner seg å betale før du blir stanset. Kontrollerer Tollvesenet kjøretøyet på veien, får du beholde skiltene dersom årsavgiften betales, i tillegg til tilleggsavgiften på 250 kroner og et gebyr på 900 kroner.

— Blir kjøretøyet avskiltet, må eieren betale et gebyr på 1360 kroner til Statens vegvesen, ifølge Ramsjø.

Hvis du ikke betaler, starter Statens innkrevingssentral tvangsinnkreving i september.

795 mill.

Ramsjø har et råd til dem som skal på bilferie utenlands i sommer.

— Husk at Tollvesenet står på kaien. Hvis vi ser kjøretøy der årsavgift ikke er betalt, stanses fører. Kjøretøyet avskiltes hvis ikke avgiften betales der og da. Det er jo kjedelig hvis familien venter på å reise med fergen, sier han.

Totalt skylder bileiere staten 795 millioner kroner i årsavgift.

Har jeg betalt?

Lurer du på om du har betalt årsavgift?

Årsavgiftskontoret svarer på spørsmål på telefon 22 86 02 00 mellom 08.00 og 15.30 på hverdager.

Du kan også sende registreringsnummer på SMS til 2282. Da mottar du svar på om avgiften er registrert. Her er informasjon om tjenesten som koster 3 kroner.