— Du har vel ikke noe imot dette? spør Aftenpostens journalist, og holder opp Apple-maskinen som skal brukes til å ta notater med.

– Nei, selvfølgelig ikke, sier mannen som grunnla Microsoft. Og smiler, heldigvis.

Bill Gates (57) er en sjenerøs mann. I USA er det bare kameraten og samarbeidspartneren Warren Buffett som har gitt mer penger enn ham til veldedige formål. Og mer skal det bli. Målet er å ha gitt bort nesten hele formuen innen 20 år etter at sistemann av han og kona Melinda dør.

Hva skyldes givergleden? Skyld for å ha tjent så mye penger at han sto oppført som verdens rikeste helt til han begynte å bruke penger på klodens fattigste?

— Nei, jeg føler meg egentlig ikke skyldig. Jeg synes det kapitalistiske systemet har noen fordeler. Det var en fin karrière til jeg var 52 år gammel. Men nå har jeg en fulltidsjobb i stiftelsen, sier han til Aftenposten

– Barna vil få nok penger

Stiftelsen er altså den som bærer hans og Melindas navn, og som har som mål å redde liv i fattige land gjennom utviklingsprosjekter og helsefremmende tiltak – spesielt vaksiner. I USA har han reist rundt som en predikant for å få andre multimilliardærer til å gjøre det samme. Hittil teller klubben 92 medlemmer.

- Hva vil du si til milliardærer i Norge for å få dem til å bli med i en norsk underavdeling?

— Dersom du er rik, kan du velge å bruke pengene på deg selv. Men hvor mye trenger du for å sikre din egen mat og helse? Du kan velge å gi pengene til barna. Men har de godt av å starte med flere hundre millioner? Mitt syn er at barn ikke har godt av å starte med gigantiske summer.

- Hva synes dine tre barn om den filosofien?

Igjen smiler han.

— De er flinke til å oppmuntre oss. De vet at de er heldige barn. De vil få nok penger til å følge sine drømmer, sier Gates.

Skryter av Norge

Han og statsminister Jens Stoltenberg deler et engasjement for mødre- og barnehelse, noe de tydelig viste da de møttes til en offentlig samtale på Astrup Fearnley-museet i Oslo i går. Norge har også i årevis støttet Gates-stiftelsen økonomisk som et bidrag til å nå tusenårsmålene om fattigdomsreduksjon.

— Norge er på verdenstoppen i generøsitet, sier han.

- Fikk du noen løfter om nye bidrag fra Norge på denne turen?

— Nei, sier han, men gjør det samtidig klart at han er godt kjent med at den norske budsjettprosessen begynner i mars.

Kanskje han håper å bli husket da.

IKKE FRØ: Bill Gates har gitt bort 160 milliarder kroner til verdens fattigste. – Men jeg setter ikke navnet mitt på et frø eller en vaksine av den grunn, sier han i et eksklusivt intervju med Aftenposten
Stein J Bjørge