- Vi har vært utsatt for en sammenhengende finansiell voldtekt siden høsten 2011, sier Knut Jørgen Hauge.

Tomteeierne avviser at de står bak noen kampanje. Les deres kommentar her: Uforstående til kritikken.

Hauges uttalelser er sterke, men han sier han kan dokumentere dem. I løpet av de to siste årene mener han seg aktivt motarbeidet på restauranthuset Zachariasbryggen av leietaker Utsikten Restaurantdrift AS ved Tom Greni.

Men de som skal ha trukket i trådene, er ifølge Hauge eiendomskongene Geir Hove og Tom Rune Pedersen i Kløver Eiendom. De to milliardærene eier tomten Zachariasbryggen står på.

- For meg har Greni kun vært en soldat, sier Hauge.

- Kan tape over 20 mill.

BT møter Hauge dagen etter at Zachariasbryggen AS gikk konkurs med en gjeld på rundt 300 millioner kroner. Hauge har selv investert over 20 millioner kroner.

- Det lever jeg helt fint med. Det er surt hvis jeg taper pengene, men det har aldri vært hovedfokuset. Jeg har mye større behov for at familien har det bra.

Etter to års hardkjør vil han nå konsentrere seg om andre prosjekter — og familien.

- Jeg er lei av å sitte i telefonen hele tiden mens jeg kjører barna mine på trening.

Helt over er det likevel ikke. Hauge har via sin advokat varslet Hove og Pedersen om søksmål for de tap han mener selskapet er påført som følge av konkursen.

- Slaget er ikke over. Vi forventer at bostyrer følger opp.

Bostyrer Jo Rodin sier han vil gå gjennom forretningsvirksomheten og alle avtaler som er inngått.

- Lyn fra klar himmel

Hauge kjøpte Zachariasbryggen i 2005 for 110 millioner kroner, og har siden pusset opp for enda mer.

I 2010 overtok utelivsgruppen Rick’s, gjennom datterselskapet Utsikten Restaurantdrift AS, store deler av lokalene til erkerivalen KJS. Rick’s hadde tidligere også kjøpt seg inn i Hauges eierselskap, Zachariasbryggen AS, og samarbeidet tilsynelatende godt med huseier Hauge.

Men høsten 2011 endret forholdet seg.

- Det kom som lyn fra klar himmel. Det var ingen grunnlag for konflikter, men plutselig valgte Greni å gå over på bortfesters side, sier Hauge.

Tom Greni i Rick’s krevde granskning av noen pengeoverføringer i Zachariasbryggen AS og kritiserte ombyggingsarbeidet. Senere holdt han igjen leie, med begrunnelse om at lokalene ikke var ferdigstilte.

Tilbakeholdt leie og utgifter til bl.a. advokater og konsulenter, samt negativ publisitet førte til at Hauge fikk en presset økonomi.

Tomt til 378 millioner

Dette skjedde om lag samtidig som Hauge skulle inn i forhandlinger om ny festeavtale med Hove og Pedersen.

I et brev fra mars i år krevde Hove og Pedersens advokat, Stig L. Bech, at festeavgiften heves fra 926.000 til 22,7 millioner kroner - en økning på 2351 prosent. Dette begrunnes med at tomten, som ble kjøpt for 30 millioner, ifølge Bech nå har en verdi på 378 millioner, mens selve bygget som Hauge eier skal ha en verdi på 100 millioner.

- Vi har ikke sagt vi har rett på ny festeavtale, men reelle og lojale forhandlinger. Det er ekstremt sterke lojalitetsbånd i en festekontrakt. Hus og tomt henger sammen. Vi kan ikke bare finne oss en ny tomt, sier Hauge.

Kan gjøre kupp

Usikkerheten førte tidligere i år til at Hauges bankforbindelse, BN Bank, sa stopp.

Av gjeldsnemndens innstilling fremgår det at BN Bank har en avtale om kjøp av eiendommen sammen med bortfesterne Hove og Pedersen.

«Banken (har) i samarbeid med bortfester forpliktet seg til å søke å gjennomføre tvangssalg med det formål å bli eier av eiendomsmassen», skriver BN Banks advokat, Håvard Wiker, i et brev til gjeldsnemnden.

Ifølge Hauges advokat, Dag Saltnes, skal det også foreligge en opsjonsavtale som gir banken en rett til å selge bygget til bortfesterne Hove og Pedersen for minimum 200 millioner kroner.

I så tilfellet vil banken ta et tap på rundt 60 millioner kroner, samtidig som Hove og Pedersen totalt vil ha betalt 230 millioner kroner for en tomt og et bygg som de selv i forbindelse med en voldgiftssak verdivurderte til 478 millioner kroner.

BN Bank avviser at det foreligger en opsjonsavtale med bortfester om salg av eiendommen.

Fikk kastet ut Utsikten

Sist uke fikk Hauge medhold i å kaste ut Rick’s-eide Utsikten fra Zachen på grunn av manglende leiegaranti. Det var altså før banken slo Hauges selskap konkurs.

- Gjennom sommeren har det vært et utstrakt samarbeid mellom bortfester og Utsikten med det formål å slå meg konkurs, sier Hauge.