Du sitter med familien eller venner på en restaurant i Sevilla, eksempelvis. Mat og drikke er fortært, kvelden har vært lang og nå avrundes den av den hendige, lille kurven med en liten hvit papirlapp oppi. Hvor mye skal man legge til på regningen?

— Vi har en tendens til å tipse uansett, sier Kai Victor Hansen, førsteamanuensis i restaurantledelse og måltidsforskning ved Hotellhøyskolen i Stavanger, til Aftenposten.no.

Han fortsetter:

— Maten er for salt, vinen smaker som husholdningssaft og servicen tar evigheter. Likevel velger veldig mange nordmenn å gi ekstra driks. Det er ikke rett.

Holder ikke med gjennomsnittlig

I land som Italia, Spania og Frankrike er vanligvis servicen inkludert i prisen. Ellers i Europa blir det også mer og mer vanlig med inkludert service.

Hansen er derfor klar på at det nordmenn på ingen måte må føle seg forpliktet til å gi.

— Det som gjelder i Norge bør gjelde i alle andre land med det samme systemet. Med andre ord skal maten og totalopplevelsen være ekstraordinært god for at det er naturlig å tipse.

- Hvor mye bør en ut med da?

— Mellom 5 og 10 prosent er vanlig.

- Hva med når du er sånn middels fornøyd?

— Da har de fått det de skal ha gjennom det du betaler utenom tips, sier Hansen.

Vil ikke fremstå gjerrige

- Hvorfor tipser vi når det ikke er nødvendig?

— Muligens fordi de føler et sosialt press fra de som sitter rundt, og muligens fordi de ikke vil framstå som gjerrige - men først og fremst gjør vi det fordi vi er usikre på hva som er rett.

Hansen tror folk også liker å spre gleden ved å gi noen kroner ekstra.

— Det er interessant å tenke på hvilke andre mekanismer som ligger bak. Det eneste som er sikkert, er at forbrukerne har et genuint ønske om å gjøre det rette når de først er ute og spiser, sier han.

Tips gir tilbakemelding

Kai Victor Hansen tror tipsing som ikke gir noe beskjed til kelneren og restauranten er forvirrende.

— I tillegg til en klapp på skulderen fra kokken, er tips fra kunden med på å gi tilbakemelding til kelneren om han gjør en god eller ikke. Derfor bør nordmenn tipse mye mer målrettet.

Søk kunnskap reisemålet

Clas Delp, forbundssekretær for Fellesforbundet, anbefaler nordmenn å lese seg opp på destinasjonen.

— Ansatte har stort sett lønn gjennom restauranten, men noen lever fortsatt nærmest kun av driks. Dette er viktig å vite. Følelsen av å ikke gi når du burde ha gitt er kanskje verre enn motsatt, Clas Delp.

Kai Victor Hansen er helt enig.

— I New York er det for eksempel vanlig at ansatte lever av tips, og det er derfor vanlig å tipse opp imot 15 - 20 prosent.