De jubler over Silvio Berlusconis avgang.

— Endelig går Berlusconi går av. Nå ser vi lyst på fremtiden, sier Marco Gargiulo, førsteamanuensis ved Institutt for fremmedspråk på UiB. Italieneren har bodd i Bergen i 1,5 år.

Det italienske miljøet i Bergen er lite og tett. Gargiulo forteller at stemningen blant dem er lettet, spent og glad etter at Berlusconi tirsdag kveld ga etter for det massive presset om å trekke seg etter 17 år som statsminister.

— Vi planlegger en stor fest innen to uker. Dette skal feires. Men vi venter med den ordentligefeiringen til avgangen hans er reell, ganske enkelt fordi vi ikke stoler påhan, sier italieneren.

Latterliggjort

— Jeg går av så snart den økonomiske reformpakken er vedtatt, og jeg kommer ikke til å være kandidat ved et valg i februar, sa Berlusconi i en samtale med redaktøren i avisen La Stampa.

De siste 17 årene har Berlusconi vært en sentral maktfaktor i Italia, både i opposisjon og som statsminister. Han gikk inn i politikken i 1993, og i 1994 frontet han det nye partiet Forza Italia o g vant valget.

Berlusconi presenterte seg selv som Italias redningsmann, som en «manager» for en nasjon som da var radbrekket av korrupsjonsskandaler.

Ifølge Gargiulo har Berlusconi ført Italia fra vondt til verre.

— Samfunnet er dypt berlusconifisert. Nå skal vi vaske landet rent, sier Gargiulo.

— Vi er glad for at statens seriøsitet og autoritet er tilbake etter en periode preget av overfladiskhet som gjorde narr av pliktfølelse, lover og juridiske prosesser. Et helt land ble latterliggjort av en manns handlinger som skapte inntrykk av at alle italienere var som ham.

- Bedre situasjon for kvinner

Italia våknet onsdag opp til en uklar politisk fremtid. Gargiulo tror situasjonen for italienske kvinner vil bedre seg når Berlusconi gir seg.

— Han laget et samfunn for seg selv. Italia har vært et land for rike og gamle menn, sier Gargiulo.

— Nå en æra er over, nå skal vi feire et nytt Italia. Det blir en ny renessanse etter 17 forferdelige år.

— Kvinner kommer til å få et annet liv i Italia, sier Marco Gargiulo.

Statsministerkandidaten for sentrum-høyre blir partileder for PDL og tidligere justisminister, Angelino Alfano, ifølge Berlusconi.

— For den nye statsministeren vil likestilling bli et viktig område, mener Gargiulo.

- Et nytt Italia

Han håper å se en fornyelse av italiensk skole og universitetene. Han håper også at Berlusconis jerngrep om mediene i Italia vil løsne.

— Vi har ventet lenge på en fornying. Jeg ser frem til et nytt demokratisk Italia. Nå skal vi bli et moderne Italia. Det er som slutten på en skrekkfilm.