Det sier Jarl Halland, avdelingssjef for kommunale krav hos kemneren i Bergen. Det er hans avdeling som overtar og følger opp ubetalte krav, avgift for renovasjon, vann og avløp, feiing og eiendomsskatt.

— Tiltaket må stå i forhold til størrelsen på kravet. Vi kaster ikke ut folk for småbeløp.

Halland sier at de ikke har noen fasit, men at det er svært sjelden de begjærer tvangssalg for utestående kommunale avgifter under 5000 kroner.

Kemneren i Bergen bruker trekk i lønn (utleggstrekk) mye oftere enn tvangssalg. Til og med august hadde de hatt 683 tilfeller med trekk i lønn (inkludert for parkeringsgebyr). I samme periode hadde de begjært 87 eiendommer tvangssolgt.

— Noen ganger er tvangssalg eneste utvei. Men det er veldig få av dem som faktisk blir gjennomført. Som regel løser det seg til slutt, sier han.

Det er ikke alltid at skyldnere har noen lønn å trekke i. Noen har dessuten så lite utbetalt trygd at det ikke er mulig å trekke mer, sier han.

Halland påpeker at noen verken betaler eller tar kontakt.

— Det synes jeg er litt rart. Vi er ikke vanskelige. Noen har jo kommet opp i dette uforvarende, for eksempel etter skilsmisse. Dersom det er mulig finner vi ofte gode løsninger for dem, sier han.

Øystein L. Iversen, inkassosjef hos kemneren i Bergen, leder arbeidet med å kreve inn restskatt og forskuddsskatt som ikke er betalt innen fristene. Også de foretrekker lønnstrekk foran tvangsforretning på beløp under 4000 kroner. Og skal de begjære tvangssalg må utestående være betydelig høyere, ifølge Iversen.

I tillegg bruker de telefonen hyppig.

— Vi ringer de fleste som har restanser, etter at vi har satt oss inn i situasjonen deres. Det kan være det som skal til for å motivere dem til å betale.

Iversen forteller at bergensere er blitt mye flinkere til å betale restskatten i tide. Han er usikker på årsaken.

— Min bergenske beskjedenhet forhindrer meg i å si at det kan ha noe med at vi ringer kunder mye mer enn før, sier han.