Nordhordland Rotaryklubb inviterte tirsdag til diskusjon om hva vi skal leve av på Vestlandet når olje— og gassbrønnene går tomme.

Den tidligere oljedirektøren og Ap-toppen Gunnar Berge avblåste krisen, til glede for de 150 fremmøtte på Knarvik videregående skole.

Aldri slutt

  • Det kommer aldri til å ta slutt. Det vil vare til evig tid, sier Berge om det norske oljeeventyret.

— Forutsetningen er at vi klarer å forvalte avkastningen av formuen riktig. Handlingsregelen og nøkternheten vi har vist, gjør det lettere å håndtere i denne fasen, sier Berge til BT og slår et slag for sitt eget partis finanspolitikk.

— Det er mange år til det er tørt. Bare 43 prosent at det som kan produseres, er produsert. Det er mindre enn halvparten! I dag står vi bedre rustet nettopp fordi vi har holdt på i 40 år. Det vil ta minst 40 år å bygge ut resten, utdyper han.

Mange får det til høres ut som det er slutt. Nei, det er det ikke. Gunnar Berge

Kom til sine egne

Berge er i dag styreleder i det statlige oljeselskapet Petoro. Og han kom, som han selv formulerer det, til sine egne i Knarvik - en kort biltur fra olje- og gassenteret på Mongstad.

— Hvorfor skal Norge produsere så mye olje? Jeg har fått det spørsmålet mange ganger, fra svensker av alle. De kjører jo like mye bil som oss. De som har ressurser fra naturens side, må produsere. Det er et spørsmål om å produsere den energien som verdens befolkning trenger. Det burde de forstå selv i Oslo, sa 70-åringen fra Etne.

Oljen står i dag for halvparten av eksporten fra Norge, 23 prosent av investeringene og 34 prosent av statens inntekter.

«Fantastiske muligheter»

Bedriften Norge har tatt opp 3000 oljemilliarder og transformert dem til finansiell formue.

Berge anslår at det ligger 3500 milliarder til og venter på havbunnen.

— Nordområdene er lite utforsket, og det er fantastiske muligheter der nå som grensen mot Russland er klarlagt, sier han.

— Mange får det til høres ut som det er slutt. Nei, det er det ikke. Kompetansen vi har skaffet oss, kan vi leve på langt utover den norske oljealderen. Men vi må være innstilt på omstilling, sier Berge.

Han mener Norge kan leve godt bare på rentene av oljeformuen. Med en rente på 4 prosent vil petroleumsfondet kaste av seg 50.000 kroner pr. hode - hvert år.

— Jeg har sittet i Nobelstyrelsen. Den formuen ble opprettet i 1896, og har økt selv om det deles ut fem nobelpriser hvert år. Det er viktig at fondet håndteres på samme måte, sier Berge.

Her i Hordaland og Bergen er vi verdens beste til å forvalte biomasse i havet. Lars Sponheim

Ikke overrasket

President i Nordhordland Rotaryklubb, Dag-Tore Anfinsen. kaller budskapet til Berge «betryggende».

— Jeg har jobbet i Statoil i 20 år og er ikke overrasket. Vi skal finne nye områder å utvinne, sier han til BT.

Hvis vi likevel ikke skulle overleve på oljen, har fylkesmann Lars Sponheim svaret.

— Vi må regne med å leve av solenergi, og skaffe oss energi og mat den veien. Norge har den mest genuine kunnskapen til å lage mat og solenergi i nordområdet, de fleste andre land har valgt det bort, sa Sponheim.

— Betyr det at svaret på tiden etter olje er landbruk? Nei, ikke slik vi kjenner det i dag. Vi har en genuin kunnskap når det gjelder å forvalte havressurser. Her i Hordaland og Bergen er vi verdens beste til å forvalte biomasse i havet, sier landbruksøkonomen fra Ulvik.

Er du enig med Berge? Diskuter under: