— Folk flest har ingen kriseforståelse ennå. Uroen ute i Europa har ikke slått ut i noen betydelige konsekvenser for Norge. Og dessuten har vi funnet mye olje, sier Tom Staavi, sjefredaktør i Dine Penger.

Staavi er ikke overrasket over resultatene i undersøkelsene fra DNB og Fokus Bank som viser at fire av fem ikke betaler ekstra ned på lånet. Dette til tross for at lommebøkene våre er blitt fylt opp av rentepenger siden finanskrisen slo inn.

47.000 ekstra å rutte med

Som BT skriver i papirutgaven i dag har den lave renten ført til at en typisk boliglånskunde med på lån på to millioner kroner i år har 47.000 kroner til overs sammenlignet med finanskriseåret 2008 (se illustrasjon).

Ifølge Staavi er det alltid er riktig å nedbetale gjeld, men han er mest opptatt av at folk har et bevisst forhold til sine økonomiske valg gjennom livet.

— Det vesentlige er å ha en gjeld som er kontrollerbar. Det vil si at du ikke har mer gjeld enn at du kan tåle lavere inntekt i en periode. I dagens situasjon er det viktig å ha en buffer. Det kan like godt være penger på bok, slik at du slipper å gå i banken for å låne om det kniper, fortsetter han.

- Urovekkende

Trond Døskeland, førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole (NHH) synes resultatene fra undersøkelsene er urovekkende.

— Usikkerheten er økende. Siste ut var det internasjonale pengefondet som mente norske boligpriser er kunstig høye, forteller Døskeland.

Han legger til at de økonomiske urolighetene i Europa også skaper usikkerhet i arbeidsmarkedet.

— Det er annen faktor som taler i retning av å nedbetale gjeld nå, fortsetter Døskeland.

God pensjonsforsikring

— I de fleste tilfeller lønner det seg å nedbetale gjeld. Det er en risikofri sparing som gir bedre avkastning enn bankinnskudd, sier Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren.

Hun peker på at nedbetaling av gjeld også er den beste formen for pensjonsforsikring.

— Er du gjeldfri når pensjonisttilværelsen starter, har du mulighet til å låne penger på boligen om du skulle trenge det, fortsetter Bergo.

Si din mening i kommentarfeltet under!

FETERE LOMMEBØKER: Lav rente har har ført til at en typisk boliglånskunde med lån på to millioner kroner har nesten 47.000 kroner mer å rutte med i år sammenlignet med finanskriseåret 2008.