I testamentet etter den avdøde bergensrederen Rolf Kjøde ble Per Ray Antonesen tilgodesett med verdier for rundt 100 millioner kroner, mens Kjødes kone og tre barn kun fikk den lovpålagte minimumsarven på én million kroner.

Antonesen var sønn av Rolf Kjødes sekretær, Anne Lise Antonesen. I retten har det kommet frem at en gentest viser at Rolf Kjøde er faren.

— For meg var dette en overraskelse. Flere bekjente og naboer har opp gjennom årene kommet til meg og sagt at det var en likhet med Rolf Kjøde, men jeg har ikke vært særlig opptatt av det, sa Antonesen da han torsdag formiddag forklarte seg i retten.

Han fortalte også at han aldri snakket med Rolf Kjøde om hvorvidt han var faren.

— Koste oss med sport på TV

Per Antonesen bodde fra siste halvdel av åttitallet i samme hus som sin mor i Galgebakken på Nordnes. Utover på nittitallet bodde Rolf Kjøde tidvis her med Antonesens mor.

Etter en kreftoperasjon i 1998 flyttet Kjøde permanent inn, men senere samme år døde Anne Lise Antonesen.

Da ble Per Antonesen og Rolf Kjøde boende i hver sin boenhet i huset i Galgebakken.

— Stort sett var han en mann som skulle klare seg selv. Han kjørte bil og laget mat selv. Men om kveldene la vi forretningsproblemene til side og koste oss med sport på TV.

— Fra slutten av 1990-tallet og frem til hans død var vi i Galgebakken stort sett alle jul- og nyttårsaftener. Rolf var invitert av familien, men ønsket ikke være der, sa Antonesen.

- Han var krevende

— Jeg syntes han var veldig omgjengelig og skvær som ga meg en sjanse, forklarte Antonesen til retten.

Han begynte å jobbe hos Kjøde & Kjøde allerede i 1980. Etter at Rolf Kjødes sønn Einar sluttet i 1988, fikk Antonesen stadig mer ansvar.

— Rolf var krevende overfor meg og sa at han ikke hadde så veldig stor tro på det jeg drev med. Men jeg tok små skritt og følte han fikk mer og mer tillit til det jeg gjorde.

Antonesen fortalte at Rolf Kjøde forsøkte å sette pris på ham, og at de ofte spiste middag sammen i helgene.

— Vår og sommer kom han ned med vaffeljern og is på kaien på Verftet. Da koste han seg med vennekretsen og meg.

- Har aldri påvirket ham

Under sin forklaring ble Antonesen spurt om han hadde ytt noen påvirkning på Rolf Kjøde i anledning de to testamentene fra 2006 og 2009, som var særs gunstige for Antonesen. Det benektet han.

— Jeg har aldri påvirket ham eller spurt hvordan han ville disponere eller begunstige meg eller andre. Jeg hadde ingen grunn til å legge meg bort i hans private affærer, sa Antonesen til retten.