— Det er utrolig provoserende å se at Konkurransetilsynet er bekymret for én av Norges rikestes ve og vel, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i ICA.

Han viser til konkurransedirektør Christine Meyer som vil forby samarbeidsavtalen mellom NorgesGruppen og ICA fordi hun frykter det i verste fall vil ta livet av konkurrentene Coop og Rema (se fakta). Sistnevnte kjede er eid av Odd Reitan, som ifølge bladet Kapital er Norges fjerde rikeste mann, med en formue på 24,3 milliarder kroner.

Rema-arving Ole Robert Reitan uttalte tirsdag at omtanken var hyggelig, og at det ville være vanskelig å konkurrere dersom avtalen ble godkjent.

— Vi forstår at han har lagt et knallhardt press på Christine Meyer. Men Reitan og Rema vil overleve enhver utvikling. Meyer vet at det er vi som sannsynligvis må legge ned, sier Friis i ICA.

Meyer avviser kritikk

Christine Meyer avfeier kritikken om at hun har lagt sine vinger rundt milliardær-Reitan.

— Konkurransetilsynet er ikke opptatt av å beskytte konkurrentene, men av å beskytte konkurransen. Det betyr at vi ikke er opptatt av å skape et grunnlag for Rema spesifikt, men konkurrentene til NorgesGruppen, sier Meyer.

- Friis sier han forstår at Reitan har lagt et knallhardt press på deg. Hva vil du si til det?

— Vi har vært i kontakt med mange aktører, både leverandører og konkurrenter i dagligvaremarkedet. Det at Rema er én av dem, betyr ikke at vi baserer oss utelukkende på dem.

- Ingen alternativer

Ifølge Friis kan 10.000 mennesker miste jobben dersom ICA må legge ned dagligvaresatsingen i Norge.

ICA driver gjennom matvarekjedene ICA Nær og Matkroken en rekke lokalbutikker i grisgrendte strøk. Friis mener NorgesGruppen er den eneste konkurrenten som har et distribusjonsnett som går bredt nok til å forsyne disse butikkene med varer.

Et annet moment er at både ICA og NorgesGruppen har et langt større vareutvalg enn for eksempel Rema.

— Pr. i dag er det ingen andre alternativer til et samarbeid med NorgesGruppen, sier han, og forteller at ansatte ved ICAs hovedkontor på Sinsen gråt da tilsynet tirsdag varslet at avtalen kunne bli forbudt.

Svenskeide ICA har i en årrekke tapt enorme summer på satsingen i Norge. Dersom de ikke får inngå innkjøpssamarbeidsavtalen med NorgesGruppen – og må trekke seg ut av Norge – tror ikke Friis at konkurrentene vil finne det lønnsomt å starte opp igjen småbutikkene i periferien.

Mener partene må finne alternativer

Konkurransedirektør Christine Meyer vil ikke si noe om hvilke alternativer hun ser for ICA, dersom de ikke skal få samarbeide med NorgesGruppen.

— Vi har vurdert avtalen som ICA ønsket å inngå med NorgesGruppen. Det må være opp til partene å finne ut hvilke alternativer som foreligger, sier hun.

— Friis sier at du vet at de sannsynligvis må legge ned dersom avtalen med NorgesGruppen ikke går gjennom. Hva er din kommentar?

— Igjen vil jeg si at vi har vurdert en avtale mellom ICA og NorgesGruppen. Vi er bekymret for at NorgesGruppen gjennom denne avtalen blir for dominerende.

- Inntar offerrolle

Etter planen skulle Reitan-gruppen presentert sine årsresultater i dag. Nylig varslet de at dette ble utsatt. ICAs kommunikasjonsdirektør har følgende teori om hvorfor resultatpresentasjonen ble utsatt:

— Rema vil legge igjen legge frem et stort overskudd. Det er vanskelig å gjøre samtidig som man inntar en offerrolle. Det gir veldig stor mening at de holder dette tilbake, sier han.

Kommunikasjonsdirektør Solfrid Flateby i Reitangruppen avviser Friis' teori.

— Det får stå for hans regning, sier hun.

Flateby forklarer at årsaken til at presentasjonen ble utsatt var at det var vanskelig å samle representantene fra alle Reitangruppens forretningsområder til en pressekonferanse.

— Vi har ennå ikke landet når dette lar seg gjøre, men det jeg kan si er at resultatene til Rema 1000 har vært på rundt tre prosent hvert eneste år i lang tid.

— Det er den marginen vi må ha for å investere og utvikle oss videre. Innenfor handel er det en av de laveste marginene man finner, men volumet er naturligvis stort, sier Flateby.

- Den mest effektive vinner

Hun gir følgende forklaring på hvorfor Reitan sitter så godt i det, mens ICA har tapt store penger:

— Det er den med de laveste kostnadene og den høyeste effektiviteten som vinner.

Konkurransedirektør Meyer uttalte til bt.no tirsdag at hun oppfattet Rema som et svært effektivt distribusjonssystem.