Fredag ettermiddag ble mannen fenglset i fire uker med brev— og besøksforbud. Han blir også isolert i to uker. Mannen nekter straffskyld og vurderer å anke kjennelsen.

— Utnyttelsen dreier seg om et forhold på 500.000 kroner og et annet forhold på minst 3,5 millioner kroner. Fortjenesten er så stor at vi betegner det som grov menneskehandel, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Politiet har drevet intensiv spaning siden september og to personer er siktet for grov menneskehandel. Nummer to ble også besluttet varetektsfengslet av retten fredag. Også han nekter straffskyld og vurderer anke (se fakta).

Fire millioner kroner

— Siktelsen går på det siste året og er knyttet opp mot konkrete fornærmede personer. Det gjelder grov menneskehandel, men også bruk av ulovlig arbeidskraft, sier politiadvokaten.

Tirsdag morgen gjennomførte politiet en stor aksjon mot en aktør i rengjøringsbransjen i Bergen. Totalt ble 12-13 personer arrestert. Noen mens de var på jobb og vasket, andre på sin bopel.

En mann i 40-årene fra Sri Lanka er av politiet utpekt som bakmann. Han skal ha drevet firma innen renhold i Bergen i en årrekke.

— Det er vanskelig å si hvor lenge han har holdt på. De siste ti årene har han vært tilknyttet flere firma som har gått konkurs, sier Christoffersen.

Blant annet skal han ha tjent rundt fire millioner kroner på lave lønninger og utnyttelse av arbeidskraft. Hans egen bror er blant ofrene.

- Fikk lommepenger

Broren ble først siktet, men har nå status som fornærmet i saken. Han ble løslatt fra varetekt torsdag.

Betaling for arbeidet skal delvis ha vært i form av lommepenger, ifølge bistandsadvokat Bjarte Aarlie.

— Politiet mener han er utnyttet av sin egen bror på det groveste. Pengene har gått i lommene til blant annet broren, sier Aarlie.

Mannen skal ha vært i Norge i minst 12 år.

- Forstår den fornærmede hva han har vært med på?

— Nei, det tror jeg ikke.

Asylsøker forsvant

En asiatisk mann i 20-årene er også blant ofrene. Han kom til Bergen som asylsøker, men etter hvert forsvant han fra mottaket. Han skal ha jobbet for den siktede siden da.

— På en eller annen måte ble det formidlet kontakt mellom renholdsfirmaet og ham, forteller bistandsadvokat Hilde Cecilie Meyer.

Under politiets aksjon skal han ha uttrykt stor lettelse over å ha bli funnet.

— Jeg har jobbet med mange saker, men han er den første som gir uttrykk for at han er reddet av politiet. Han var helt nede og ante ikke hva han skulle gjøre. Slikt er det sjelden vi hører, sier Meyer.

— Han kan verken angi måned eller sted, verken nå eller da ting begynte. Han skal ha stått uten mulighet til å komme seg bort fra arbeidsforholdet, legger hun til.

Velkjent aktør

En rekke restauranter og barer i Bergen har brukt den antatte bakmannens renholdstjenester i lang tid. Flere skal ifølge TV 2 har vært uvitende om de påståtte ulovlighetene.

Senere i dag, fredag, fremstilles den andre siktede for varetektsfengsling. Politiet ber også her om fire uker.

Denne saken er blitt rettet i ettertid. Først skrev vi at den siktede hadde fått avslag på asyl i 1997. Dette stemmer ikke. Både mannen og hans fornærmede bror har lovlig opphold i Norge.