President Barack Obama understreket i nattat den voksende gjelden kan gjøre stor skade på amerikanske økonomi om den får fortsette.

Foreløpig har ikke demokratene og republikanerne klart å komme frem til en avtale om hvordan de skal redusere landets enorme gjeld.

Det faktum at ingen avtale ennå er på bordet har allerede fått dollarkursen til å stupe, skriver Aftenposten.no.

Det siste nye tirsdag kveld er at gullprisen er vei mot nye høyder, skriver E24.

— Pengene renner inn i fysiske investeringer, sier analytiker Scott Meyers i Pioneer Futures til Marketwatch.

På randen av stupet

BI-professor Øystein Noreng mener den amerikanske økonomien står på randen av stupet.

Jeg er forbauset over at dollarkursen ikke har stupt før. USA er som et Mega-Hellas. BI-professor Øystein Noreng

— Jeg er forbauset over at dollarkursen ikke har stupt før. USA er som et Mega-Hellas. Forskjellen er at USA kan trykke egne penger, sier professoren og legger til:

— I USA er både den offentlige sektor, forbundsstaten, delstater og store byer og husholdningene sterkt forgjeldet. Inflasjon er enkleste måte til å nedskrive realverdien av gjelden. Dette så vi i USA på 1970-tallet, og i dagens Storbritannia.

Men ifølge Noreng, vil inflasjon føre til at man får mye uro i verdensmarkedene.

— Det er ikke mulig å være en supermakt med så svak økonomi. Summen av den amerikanske private og offentlige gjeld er i dag nesten fire ganger det amerikanske bruttonasjonalproduktet, sier han.

- Kina står klar

Professoren mener USA og Storbritannia undergraver verdensøkonomiens stabilitet.

— I 1949 var dollaren litt over fire kroner det kan den bli igjen. Kina står klar til å ta over som økonomisk supermakt. Dersom EU får orden i huset vil unionen også kunne få en viktigere rolle som verdens største marked, sier Noreng.

- Hvilke konsekvenser vil det få for Norge dersom den amerikanske økonomien stuper?

— Det betyr at vi kan få en ny saftig økonomisk krise, og vi vil tape penger på det oljefondet har investert i USA. En svakere dollar kan bety lavere oljeinntekter i norske kroner. Når det regner blir alle våte, sier han.

Vil ikke øke skattene

— Jeg mener personlig at vi ser slutten på 300 års økonomisk dominans fra vesten, sier Noreng.

Ifølge professoren, kan den amerikanske økonomien stabiliseres ved å innføre en føderal moms på ti prosent, bensinskatt, sterkere beskatning av høye inntekter og kutt i militærbudsjettet, men dette har han ikke tro på at vil skje med det første.

— Republikanerne vil heller ramme Obama enn å redde USA. Dette er finansielt selvmord. Republikanerne vil bare ha en kortsiktig avtale og ny krise neste år før valget. Obama vil ha en avtale som strekker seg forbi valget i november 2012, sier han

Tror ikke på krise

Makroanalytiker Maren Romstad i DnB Nor Markets tror ikke at dollaren vil miste sin posisjon.

— Det kan tenkes at dollaren i løpet av de 10 til 15 nesten årene vil svekke seg slik at den blir mer likeverdig med valutaer som euroen og yuan, men disse valutaene vil aldri ta over for dollaren, sier hun

- Vil først og fremst ramme amerikanere

Sjeføkonom i First Securities Harald Magnus Andreassen tror også de amerikanske politikerne vil komme til enighet i løpet av dager eller uker.

— Men dersom de ikke gjør det og den amerikanske økonomien svekkes, så vil det kunne ramme verdensøkonomien. Men det vil først og fremst ramme amerikanere og den amerikanske staten, sier han.

Andreassen påpeker at det er en ubehagelig situasjon.

— Amerikanske politikere må vise at de kan rydde opp i dette slik at ikke det politiske systemet bryter sammen. Gjeldstaket må heves, sier han.

— Hvilke konsekvenser kan det få for Norge dersom dette fører til en økonomisk krise for USA?

— Oljefondet vil kanskje tape penger, men vil likevel klare seg fint, sier Andreassen.

PROFESSOR: Øystein Noreng mener USA står på kanten av et økonomisk stup.
SCANPIX