I dag gjør Finansforbundet og Finansnæringens Arbeidsgiverforening et siste forsøk på å bli enige om årets lønnsoppgjør.

Forhandlingene brøt sammen 28. april, etterfulgt av et møte hos Riksmeglingsmannen 31. mai. Dagens meglingsmøte blir det siste, før en eventuelt streik fra i morgen kl 08.00.

Les også:

— Umiddelbar stans

 • En eventuell arbeidskonflikt i banksektoren fører til umiddelbar stans i det aller meste av banktjenester og betalingsformidling. De aller fleste banker vil være stengt. Bankenes betalingskort vil ikke kunne benyttes i Norge, verken i minibank eller betalingsterminaler. Andre betalingsoppdrag, som regningsbetalinger, vil ikke kunne innleveres til bankene, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnærings Fellesorganisasjon.

- Ta ut kontanter

Ettersom både betalingsterminaler og minibanker vil være stengt, råder bankene i dag sine kunder til å ta ut nok kontanter for flere dager.

 • Vi anbefaler kundene å ta ut nok kontanter til å klare seg noen dager. Samtidig vil vi anbefale å ikke gå rundt med store kontantbeløp, sier Oseland.

Han anbefaler derfor folk å ta ut et større beløp, legge igjen deler av beløpet hjemme og kun ta med ut det du trenger til hvert innkjøp.

- Forandre regionssperre

Johnny Anderson, informasjonssjef i Skandiabanken, råder kunder til å ut «en del kontanter».

 • Det er ikke mulig å si noe om hvor lenge streiken vil vare. Derfor anbefaler vi folk å ta ut en del kontanter, slik at man har noe å gå på. Man kan alltid sette pengene inn igjen etterpå, sier han.

Anderson understreker også at det ikke vil være mulig å forandre regionssperre på bankkort under streiken.

 • De som skal på reise til utlandet de neste dagene, bør endre regionsperre nå, slik at man ikke risikerer at kortet ikke fungerer i utlandet, sier han.

Ettersom mange vil ta ut kontanter i dag, vil minibanker kunne gå tom for penger. Da er et alternativ å ta ut penger i butikken.

Spørsmål og svar

— Hvilke banker stenger?

 • Nesten alle norske banker vil være stengt. Enkelte banker som ikke er medlem hos partene i konflikten har også sagt at de vil stenge sin nettbank og sine minibanker.

— Hvilke tjenester stenger?

 • Bankens filialer stenger. Det samme gjør minibanker, betalingsterminaler i butikk, kontofon, mobilbank og ordinære nettbanktjenester. Fond og aksjehandel vil være åpent.

— Hva med regninger som er lagt til forfall?

 • Alle regninger som er registrert før streiken starter, vil bli behandlet, selv under streikeperioden. Men ingen nye betalingsoppdrag vil registreres under streiken.

— Hva med netthandel?

 • Det vil ikke være mulig å handle på nettsteder som er hjemmehørende i Norge. Man kan derimot handle med kort på utenlandske nettsteder.

— Hvilke banker er ikke med på en eventuell streik?

Verdibanken, Cultura Sparebank, SEB, Pareto Bank, Swedbank Norge og den norske filialen av CityBank. Ettersom selve betalingssystemet også vil bli rammet, vil disse bankene også trolig bli rammet på samme måte som de streikende parter.

— Hvor lenge vil streiken vare?

 • Det er opp til partene. Dessuten kan myndighetene håndheve tvungen lønnsnemd. Det har kun vært bankstreik i Norge én gang tidligere, i 1976. Da varte streiken i en uke.

— Kan man bruke kort i utlandet?

 • Ja, bankkort vil fungere som normalt i utlandet.

— Kan man bruke utenlandske kort i Norge?

 • Nei, bruk av kort på norsk jord vil ikke fungere.