— Det gjentar seg alltid - når børsen faller voldsomt, ser vi at småsparerne blir svært aktive, sier Ole B. Larsen, produktansvarlig for aksjehandel i Skandiabanken.

Børsen har stupt med nesten fem prosent siden åpningen mandag morgen, og det får norske småsparere til å reagere. Ifølge Larsen er handelen med verdipapirer doblet siden mars, både i antall transaksjoner og i kroner.

Tar sjanser

— Det vi ser nå, er at kundene kan deles inn i tre leire: De som tror at «nå snur det» og kjøper seg opp i BULL-produkter, de som tror at vi står på kanten av stupet og kjøper opp BEAR-produkter, og den tredje

kategorien, som selger seg ut eller sitter på gjerdet, forteller han. En av fire befinner seg i den siste gruppen.De mest kjøpte verdipapirene blant Skandiabankens 27 000 aksjesparere i dag er OBXEXDBULL (18 prosent) og OBXEXDBEAR (14,5 prosent). Disse fungerer slik at dersom du tror hovedindeksen ved Oslo børs vil falle, og kjøper OBXEXDBEAR, vil du få to prosent avkastning på pengene dine dersom børsen faller med en prosent.

— Det samme gjelder andre veien, så de som kjøpte OBXEXDBULL-papirer sist fredag har tapt ti prosent per i dag, selv om børsen bare har falt med fem, sier Larsen.

Spekulativt instrument

Torkild Varran, investeringsdirektør i DnB Nor kapitalforvaltning, kaller OBXEXDBULL og OBXEXDBEAR «spekulative markedsinstrumenter», og mener de egner seg godt for dem som har sterke meninger om

hvilken vei markedene vil gå, og som tror de vil treffe.— De som handler disse produktene er nok dem som har en «spilleholdning» til børsen, sier han.

Varran tror det er de mer profesjonelle småsparerne som kvikner til når det er uro på børsen.

— Men det er interessant at det nesten er like mange som vedder på oppgang som de som vedder på nedgang, det sier noe om usikkerheten som råder, sier han.

- Bør brukes med omhu

Bernt S. Zakariassen, direktør i Verdipapirfondenes forening, oppfordrer småsparerne til å sette seg inn i de produktene de handler med på børsen. Han fraråder dem som vil spare langsiktig å satse tungt på BEAR- og BULL-produktene.

— Dette er girede produkter, med høyere risiko, som i liten grad egner seg for langsiktig aksjefondsparing, forteller han.

Zakariassen mener dette i særlig grad gjelder BEAR-produktet, som er et veddemål på at børsen vil fortsette å falle

— Dette er et svært pessimistisk syn som ikke egner seg for langsiktig sparing i det hele tatt, sier han.

Hva gjør du når børsene faller? Diskuter under!

AKSJEEKSPERT: Ole B. Larsen