- Presset på Kina kommer innenfra

- Det pågår prosesser i Kina som er positive for demokratiseringen. Og presset kommer innenfra.

Professor Stein Kuhnle ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen (UiB) kom nylig tilbake fra et av sine mange besøk i Kina, hvor han denne gangen foreleste om den nordiske velferdsmodellen.

- Det foregår mye på det akademiske plan rundt omkring i landet. Vi opplever flere debatter og konferanser om demokrati og politiske prosesser. Ved hjelp av blogger og mer åpenhet påvirkes demokratiseringsprosessen gradvis, og det er interessant at denne endringen skjer innenfra, sier Kuhnle.

Han er opptatt av at UiB kan bidra med kompetanse innen språk- og samfunnsutvikling ikke bare i Kina, men i store deler av Asia.

150–200 bedrifter

- Det er mange norske selskaper som har etablert seg i Kina, derfor er språkkunnskapene sentrale. Jeg synes det er flott at Bergen ligger så langt fremme når det gjelder tilbud om språkundervisning.

Ifølge en fersk rapport fra Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU) i Bergen er det mellom 150–200 norske bedrifter i Kina.

Norsk næringsliv er godt representert innenfor sektorer som petroleum, maritim, shipping, miljøteknologi, fornybar energi, energieffektivisering, sjømat, handel og finans.

- Handler om respekt

Fiskeeksportøren Hallvard Lerøy AS er blant flere vestlandsbedrifter som er etablert i Kina.

- I Kina har vi ansatte som kjenner Norge, og i Norge har vi ansatte som kjenner Kina, uttaler administrerende direktør Knut Hallvard Lerøy i SIUs "Landrapport Kina 2012".

Han mener det letter kontakten med veterinærmyndighetene når de stiller med folk fra Norge som kan snakke kinesisk.

- Språkkunnskap gir også noen andre viktige signaler, blant annet om respekt, sier Lerøy i rapporten.

Siste fra Økonomi

Bruvik får fornyet tillit som styreleder

Valgkomiteen i Sparebanken Vest vil gi Trygve Bruvik to nye år som styreleder. Nå trekker nok et representantskapsmedlem seg i protest etter fallskjermsaken.

Slåss mot Audi i navnekrangel

I 2005 startet Jarle Jetmundsen og Gjert Brandsdal opp S Line Auto i Bergen. Nå kjemper de for retten til navnet.

50 sies opp ved Bergen Group Fosen

Sysla: 100 permitteres.

o Aker Solutions sikret kontrakt på 14 milliarder

Aker Solutions har inngått en kontrakt med Total om levering av et undersjøisk produksjonssystem. Kontraktens verdi er på hele 14 milliarder kroner.

Hun tror lovendring
vil gi flere gründere

- Jeg er heldig som har hatt mange å spørre om hjelp.