Det hele er selvsagt ren svindel fra noen som utgir seg å være norsk politi. Skjermbildet fryses og opp kommer en melding som skal være fra Politiet i Norge, avdeling for kampen mot datakriminalitet.

De ber om at en bot på 1000 kroner betales innen kort tid. Dermed slipper man straffesak. De som utsettes for viruset kan miste alt de har lagret på maskinen.

REN SVINDEL: Tore Larsen Orderløkken forteller at mange er rammet av politiviruset. Han betegner det som ren svindel.
NorSIS

— Spiller på frykt- Flere tusen nordmenn er rammet av dette. Mange av dem har også betalt 1000 kroner hver. De som står bak dette har tjent betydelige beløp, sier Tore Larsen Orderløkken, leder i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

— Denne svindelen spiller på folk sin frykt. og er vellykket. De beskyldes for å ha vært inne på ulovlige nettsider, gjerne med barnepornografisk innhold, legger han til.

Daglig får politiet i Hordaland inn meldinger fra folk som er rammet.

- Forferdelig frustrerende

— Det var i fjor høst vi oppdaget at folk ble utsatt for dette viruset. Svært mange er rammet, uten at jeg har den fulle oversikten. Nå får vi daglig meldinger fra 5-6 personer som har mottatt viruset, sier Marthe Gaugstad Birkeland, politiførstebetjent ved økoavsnittet i Hordaland politidistrikt.

— Forferdelig frustrerende. PC-en min er låst. Når jeg slår den på, får jeg kun opp et hvitt skjermbilde, sier mannen i 30-årene som bt.no har snakket med. Han ønsker å være anonym.

— Jeg ringte politiet tirsdag morgen og fikk høre at de hver dag fikk flere telefoner fra folk som var utsatt for det samme som meg, sier han videre.

- Mer profesjonelt

Marthe Gaugstad Birkeland forteller at viruset har blusset opp den siste tiden.

— Det var en rekke meldinger om dette i fjor høst. Så avtok det, men den siste tiden er viruset tilbake for fullt, sier politiførstebetjenten.

Politiinspektør Hans Peder Torgersen i Kripos kjenner viruset godt.

— Det er en kraftig oppblomstring av det, og grafikken og språket blir stadig bedre. Det ser dermed mer profesjonelt ut enn det vi har vært vant til. Ikke svar på henvendelsen og ikke betal. Politiet bøtelegger ikke på nett, understreker han.

Pengene trolig tapt

Tore Larsen Orderløkken forteller at den opprinnelige utgaven av viruset kunne spores til Russland, men siden er programmet blitt solgt til andre.

— Det gjøres tilpasninger ut fra hvilket land de ønsker å angripe. Dermed er det ulike aktører som står bak dette, sier han.

- Har folk mulighet å få pengene tilbake?

— Det tviler jeg på, men de som har betalt med kredittkort står noe sterkere.

Her er rådene

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) har tips til de som har mottatt viruset. På nettsidene sine kommer de med følgende råd:

Ikke betal for å låse opp datamaskinen.

Her er en veiledning for hvordan du kan fjerne dette viruset hvis viruset ikke har kryptert PCen:

Start PC-en i «Safe Mode/sikker modus» (trykk F8 2-3 ganger hvert sekund under oppstart av maskinen)

Skriv kommandoen rstrui.exe i kommandolinjen og trykk enter, du vil nå starte «system restore/gjennopprett»-funksjonen.

Restore/gjennopprett systemet til en dato før infeksjonen skjedde.

Kjør et søk med en «malware scanner» etter at du har gjennopprettet systemet.