• Pjolterstyrene er historie og styregrossistene fungerer ikke lenger.

Det sa investor Widar Salbuvik under Næringsrådets årskonferanse i dag. Gründeren gjorde det klart at styrene i norske bedrifter ville få en helt annen hverdag etter finanskrisen.

— Krisen ville kreve større utskiftninger i styrene. Godværs-styremedlemmene er ingenting verdt i dag, sa Salbuvik.

Han etterlyste styremedlemmer som i tillegg til egen bedrift også kan mye verden rundt. Og da ikke bare om bedriftens nærmeste marked.

— Det er stor mangel på styremedlemmer som kan makroøkonomi. De som ikke fulgte med i Victor Norman sine timer ved NHH, må ut av styrene, sa investoren.

Han viste til at svært mange budsjetter og strategier som var laget for inneværende år var ingenting verdt.

— Det er ikke nok for et styre å ha fokus på kostnadssiden og deretter forvente seg en forutsigbar vekst på noen prosent. Styret må selv ut å gjøre en grundig analyse av markedet og ta konsekvensene av en slik analyse.

Investoren sammenlignet de skiftende tidene nå med å kjøpe en ny virksomhet, som alltid krever at man setter seg inn i helt nye ting.

— Ikke minst trenger bedriftsledelsen nå et nærmest stående styre å kunne spille på lag med. Og da sier deg seg selv at man trenger kompetente styremedlemmer, som ikke har særlig mange slike verv, sa Salbuvik.