— Dette er en kjempestor dag for oss, sier Thomas Skålnes, senterdirektør ved Sartor Storsenter.

Etter to og et halvt år med riving, sprenging og bygging, åpnet nye Sartor Storsenter dørene i dag. Gamle lokaler er blitt revet for så å bli bygget opp igjen, og et nytt bygg på 20.000 kvadratmeter står ferdig.

Totalt har kjøpesenteret økt sitt areal fra 69.000 til 76.000 kvadratmeter, og målt i areal blir det største i bergensområdet. Handleglade sotraværinger kan nå boltre seg i 115 butikker.

- Her er jeg lillebror

Representanter for senterbutikkene, utbygger Veidekke, kommunen og næringslivet i både Bergen minglet i det nypussede senteret før senteråpningen klokken 10, hørte på taler og hilste på kjentfolk.

Mest oppmerksomhet fikk Olav Thon og hans samboer Sissel Berdal. Hånd i hånd, hun med gul og han med rød strikkelue.

Også Thon holdt tale og gratulerte med dagen.

Åpne kjøpesentre gjør han stadig. Olav Thon-gruppen har 100 av dem.

— Vanligvis når vi åpner et senter, er vi der som iniitiativtaker og største eier. I dette tilfellet er jeg lillebror, sa Thon.

Hovedeier av Sartor er Sartor Holdning, som er ledet av Ernst Einarsen.

- Et godt eksempel

KJØLESKAP BLE TV: Thomas Kristensen lot seg friste til en ny 55-tommer. Hans femte fjernsyn. - Jeg dro egentlig til Sotra for å kjøpe kjøleskap, men det tilbudet er på lørdag. Da må jeg nok tilbake, sier han.
LEIF GULLSTEIN

Thon overtok eierandelene til Lie-familien. I går fortalte han om sitt første møte med Sotra og Fjell kommune.— Da Lie ringte og spurte om vi ville kjøpe, tok jeg en tur og hilste på daværende ordfører. Du er velkommen til å gjøre hva det skal være, bare vi får pengene dine, fortalte Thon.

Til BT sier Thon at han utelukkende har gode erfaringer både med Fjell kommune og folkene han har samarbeidet med på Sotra.

— Alt av planer har gått fort og greit igjennom. Kommunens håndtering av kjøpesenteret og kystby-planene må være et godt eksempel for resten av Norge, sier Thon.

Det nye hotellet som skal reises på Straume skal driftes av Olav Thon-gruppen.

— Utover å involvere meg i hotellet har jeg ikke planer på Sotra, sier han.

Kino og VilVite

Kjøpesenteret skal bli en del av Sotra Kystby, som skal strekke seg fra senteret, over Straumsundet og inn på nordre del av BIldøy.

Gårsdagens var også åpning av landets største underjordiske garasje. Kystgarasjen med plass til 1500 biler er halvannen gang så stor som Klostergarasjen.

Garasjen skal betjene hele denne delen av den nye kystbyen.

— Ambisjonene er å lage et levende sentrum rundt Sartor med restauranter, brede gater med fortau og sykkelveier, gågater og åpne møteplasser, sier Skålnes.

I mai til neste år får også Sotra sin egen kino med fem saler og 720 sitteplasser.

Dessuten starter byggingen av et nytt hotell like over nyttår, og den nye kystbyen får dessuten sitt eget VilVite senter

— Selv om byggeprosessen er svært omfattende, har arbeidet gått veldig bra, og alt er i rute, sier Skålnes.

— Er det marked for nok et stort kjøpesenter i bergensregionen?

— Det forventes en befolkningsvekst på Sotra, og vi skal i første omgang betjente kunder i Bergen vest, Sotra og Askøy. Det er klart det er et behov, sier han,

- Tøffere konkurranse

Han erkjenner at konkurransen blant kjøpssentrene i regionen hardner til.

— Vi tror også at når hele kystbyen står ferdig, vil Sartor kunne trekke kunder fra hele Stor-Bergen.

Når hele kjøpesenteret står ferdig i 2016, vil det være blant de største kjøpesentrene i landet.

— Så langt har utvidelsen av senteret kostet 1,2 milliarder kroner, men vil runde 2 milliarder kroner når hele prosjektet er ferdigstilt. Dette inkluderer leiligheter og hotell, forteller Skålnes.

Normalt omsetter kjøpesenteret for i underkant av 2 milliarder kroner i året, men når utbyggingen står ferdig i 2016, forventer senterdirektøren en økning til 2,5 milliarder.

Dagens åpning var også en markering av første fase i utbyggingen av Sotra kystby.

— Dette er bare begynnelsen, sier fornøyd ordfører Eli Berdal.