Ifølge fersk hotellstatistikk for norske storbyer i februar, har hotellene i Bergen økt sin omsetning per tilgjengelige rom med 9,6 prosent hittil i år. Peter Wiederstrøm, daglig leder i Wiederstrøm Hotel Consulting, har analysert statistikken. Han mener æren går til oljenæringen.

— Jeg har snakket en del med hotellfolk i byen. Det jeg hører der er at det er høy aktivitet i oljebransjen, blant annet med tanke på offshore-trafikken fra Flesland, sier han.

Blant de beste økningene

Reiselivsdirektør Ole Warberg mener det ikke er oljeaktivitet, men først og fremst ferie og fritid som driver folk mot bergenshotellene.

— At økningen er oljerelatert er en antakelse. Det er et godt trykk i markedet, men sannheten er at det ikke er yrkestrafikken, men ferie og fritidstrafikken som vi har mest av - den har økt betydelig de to siste årene. Men på denne tiden av året kan det jo tenkes at mennesker som jobber i oljeindustrien møtes her for å diskutere forretninger, sier han.

Det er grunn til å være fornøyd med tallene - de er blant de beste resultatene i landet.

— Bergen er et sted med mye å by på, og det er både en turist- og forretningsby. Tallene sier noe om mulighetene for å drive lønnsomt, og 9,6 prosent er absolutt blant de bedre resultatene i landet. Det er en veldig pen og betydelig utvikling for Bergen. Det kommer på toppen av et nivå som var ganske bra fra før. Denne økningen er summen av pris og antall tilgjengelige rom, og det er en veldig bra vekst her, forteller Wiederstrøm.

Seks og en halv milliard på reiseliv

— Det har blitt økt pris per tilgjengelige rom, noe som betyr at lønnsomheten har forbedret seg. Dette er en god start på året. I morgen skal folk i hotellbransjen samles for å diskutere resten av året. Statistikken gir gode signaler i en europeisk verden som sliter, sier reiselivsdirektør Warberg.

Han forteller at store ressurser settes inn i reiselivet i byen.

— I 2011 satte vi oss mål om at vi skulle ha 500000 flere reisende til Bergen innen fem år. Det omfatter også de som bare kommer på dagsbesøk. Vi får mye ny kapasitet til Bergen – det investeres mye i flyplassen på Flesland, der kommer nye cruiseferger fra Danmark, blant annet. Seks og en halv milliard kroner investeres nå på reiseliv i Bergen, sier reiselivsdirektør Ole Warberg.

- Må gire opp

Av det som trekker folk til Bergens hoteller året rundt, nevner Warberg kulturliv, mat, shopping, idrettsdeltakelse, og vakker natur med gode turmuligheter.

— Vi forventer en totalvekst i år rundt fire prosent, mens Norge totalt venter maksimalt to. Vi trenger en jevnere strøm med tilreisende hele året, ikke bare i sommermånedene. Så vi må gire opp og starte på det.

Warberg har klare visjoner om hva som må gjøres om veksten skal opprettholdes.

— Vi må øke markedsføringen og sørge for at produktutviklingen holder tritt, slik at du kan gi folk en grunn til å reise hit, enten det er fritid- eller yrkesrelatert, sier han.

Får flere hoteller

— Det som er spesielt med Bergen er at det ikke har vært noen kapasitetsutvidelse, altså at det ikke har kommet flere hotellrom på mange år. Det er en grunn til at det er enklere å oppnå vekst her, og det er mindre press, forteller Wiederstrøm.

Men innen to år vil Bergen ha 1100 flere rom - om alt går etter planen.

— Det bygges flere hoteller nå, og det er relativt store hoteller. Vi får et nytt hotell på Nygårdstangen ved Bystasjonen, som vil bli byens største hotell. Vi får også et stort hotell ved Solheimsviken. Så har du Radisson Blu Royal Hotel og Flesland som vil få en utvidelse med flere hotellrom, og Neptun Hotel som bygger på med 70 rom.

— Det er viktig å nevne at dette er en undersøkelse som mange hoteller er med på, men ikke alle. Likevel gir det en indisie på hvordan det ser ut i Bergens hotellbransje, legger han til.

PEN ØKNING: Reiselivsdirektør Ole Warberg mener markedsføringen må økes og produktutviklingen holde tritt om økningen skal opprettholdes.
ARKIV