Mandag ble det kjent at Rieber & Søn selges til Orkla-konsernet for 6,1 milliarder kroner.

Styreleder i Bergen Næringsråd, Johannes D. Neteland, mener det er naturlig at lederfunksjonene i konsernet trekkes til Orklas hovedkontor i Oslo etter oppkjøpet.

— Det har vi sett i tilsvarende tilfeller. Det er alltid synd når hovedkontorfunksjonen forsvinner ut av byen, sier han.

- Tull

Trond Mohn mener det er tull at det vil få negative konsekvenser nå som Rieber-konsernets største gullkalv, Toro-fabrikken i Arna, får ny eier i hovedstaden.

— Det har ikke noe å si. Det er virksomheten og verdiskapningen som er avgjørende, sier han.

Alt i vinter varslet Rieber-konsernet at de jaktet på partnere for å overleve i den tøffe internasjonale konkurransen.

Mohn mener det er nødvendig i dagens marked å være stor.

— Jeg tror dette er godt for bedriften og Riebers produkter, sier han.

Håper Toro blir værende

Tore Nielsen, hovedtillitsvalgt for Norsk Nærings og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) på fabrikken, sa tidligere mandag til bt.no at han ikke fryktet at fabrikken ville flyttes. De ansatte frykter heller ikke kutt.

Herman Friele håper Nielsen får rett.

— Jeg håper inderlig at Toro blir værende i Bergen. Her er hele fagmiljøet rundt den ekspertisen bedriften har, og Orkla har god tradisjon for å ha selvstendige, desentraliserte bedrifter, sier han.

Det var en vemodig Fritz Rieber som forklarte hvorfor han gir slipp på selskapet som har vært i familien i 173 år mandag.

— Den følelsen forstår jeg veldig godt. Tiden vil vise om Bergen taper noe på dette, men jeg tror ikke det, sier Friele.

- Tryggere med lokal tilhørighet

Byråd for kultur, næring, idrett og kirke, Gunnar Bakke (Frp), mener det er bra at Bergen har vekstkraftige bedrifter som er attraktive oppkjøpskandidater.

— Rieber & Søn har lang tradisjon for å ha sine virksomheter i Bergen, så får vi tro at den nye eieren vil videreføre det, sier han.

Byråden vil legge til rette for at Orkla-konsernet vil fortsette virksomheten i kommunen.

— Eierskap skifter, det er kanskje slik det må være. Men Orkla er en profesjonell og langsiktig eier, sier han.

Også byråden synes det er litt vemodig at eierskapet nå vil utøves fra hovedstaden.

— Det er litt spesielt. Jeg har selv bodd i Arna i mange år. Det føles litt tryggere når bedriften eies av noen som har lokal tilhørighet. Men jeg håper og tror de nye eierne vil beholde det her, sier han.

Kunne vært verre

Leder for NHO Hordaland er enig.

— På generelt grunnlag var det vårt ønske at eierskapet til en så tradisjonell bergensvirksomhet ble i Bergen, sier Tom Knudsen.Når det er sagt, mener han Rieber-familien er så profesjonelle at de nok har tatt den beste beslutningen med tanke på de ansatte og fremtiden til selskapet.

— Vi skal være glade for at selskapet forblir på norske hender, sier han.