— Traktaten åpner ikke for at man kan forlate eurosonen uten også å forlate EU, sier talskvinne Karolina Kottova.

Kottova ønsker ikke å spekulere i hva som kan skje dersom grekerne sier nei til redningspakken fra EU og i stedet bestemmer seg for å ta farvel med den europeiske fellesvalutaen euro.

— Hellas' plass er i eurosonen, og instrumentene er på plass, og avtalene for at det skal forbli slik er en realitet, sier hun.

Uaktuelt?

Men trolig er ikke en gresk tilbaketrekning fra eurosonen særlig aktuelt. Giorgos Papandreous posisjon som statsminister hang torsdag ettermiddag i en syltynn tråd. Han risikerer å falle under det planlagte tillitsvotumet i nasjonalforsamlingen fredag - om han ikke skulle bli ikke presset til å gå av før.

Dersom Papandreou går av, holdes det ingen folkeavstemning om krisepakken, og spørsmålet om Hellas må ut av eurosonen blir dermed lagt på hylla.

Eurostøtte

Men dersom statsministeren skulle klare å bli sittende og velger å gjennomføre folkeavstemningen 4. desember, er det også svært usikkert om grekerne stemmer seg selv ut av eurosonen.

For samtidig som meningsmålinger denne uken viste stor motstand mot innstrammingstiltakene som EUs krisepakke fra forrige uke innebærer, så er det et klart flertall i befolkningen som vil beholde euroen.

Ingens interesse

Sony Kapoor, sjef for den økonomiske tenketanken Re-Define, har ingen tro på at Hellas forlater euroen.

— Det er ingen formell måte sparke ut Hellas fra euroen. Og selv om det var tilfelle, ville det ikke hjelpe, sier Kapoor til NTB.

— Det vil ikke hjelpe på de fundamentale økonomiske utfordringene Hellas står overfor, og det vil heller ikke gjøre noe for å løse problemene i banksektoren, sier han.

Kapoor understreker at utfordringene med å dempe presset på Italia og Spania er mye større og viktigere.

— Det er i alles interesse at Hellas forblir i eurosonen, legger han til.

Klarer oss uten

Men presset på Hellas og den greske regjeringen fortsetter. Torsdag understreket Frankrike at eurosonen klarer seg fint uten Hellas.

— Både euroen og Europa overlever selv om grekerne stemmer imot redningsplanen, sier europaminister Jean Leonetti til radiostasjonen RTL.

Han viser til at Hellas bare står for 2 prosent av bruttonasjonalproduktet og 4 prosent av gjelden innen eurosonen.

— La oss ikke ha noen illusjoner; dersom Hellas ikke ønsker denne planen, kommer de heller ikke til å få pengene, slår den franske europaministeren fast.

Leonetti legger ikke skjul på at han er i ferd med å miste tålmodigheten med grekerne.

— Man kan ikke forvente solidaritet fra de 17 eurosonelandene, uten greske forpliktelser eller budsjettdisiplin, sier han.