Plateindustriens uvilje til å forhandle med Napster kan vise seg å være en dyr bommert. Et stengt Napster kan drive MP3-bytting på nettet over til tjenester som er langt vanskeligere å kontrollere, frykter industrobservatører.

Bransjeorganisasjonen RIAA gikk i desember til søksmål mot musikk-byttetjenesten for det de hevder er utstrakt piratvirksomhet, og organisasjonen ble onsdag i forrige uke belønnet med fellende dom. Fredag lyktes imidlertid Napster i å få et pusterom fra apell-domstolen, og tjenesten kan fortsette sin drift til en ny dom foreligger — antakelig i månedsskiftet september-oktober.

Den mye omtalte rettssaken gjør imidlertid ikke platebransjen noen tjenester, tror ekspertene. Napster kunne utover våren registrere en økning i brukermassen til drøye 20 millioner.

— Rettssaken mot Napster har antakelig bidratt til brorparten av veksten, sier Bruce Fries, forfatter av en bok om fenomenet.- Napster ville aldri eksistert dersom de store plateselskapene hadde møtt etterspørselen etter nedlastbar musikk fra de største artistene, hevder han ovenfor Reuters.

Brukerne fortsatte å strømme til Napster i helgen. Ifølge Allen Tsai ved Keynote Systems, som måler trafikk på nettsteder, opplevde Napster fire til fem ganger mer trafikk enn normalt på lørdag.

Trafikken kan komme til å dempe seg i ukene fremover, men Tsai spår at den kommer til å gå i taket når bikkjeslagsmålet igjen når førstesidene.

Napsters domsutsettelse åpner imidlertid for muligheten til at de to partene kan komme frem til et forlik. Hittil har platebransjen vært innbitt motstander av kompromiss, men utsiktene til at MP3-bytting på nettet finner andre kanaler som er langt vanskeligere å forholde seg til kan få RIAA til å skifte mening.

— Plateselskapene skal være forsiktige med hva de ber om, sa forskeren Stephen Bradley ved analysebyrået Gartner til Reuters etter at dommen om å stenge Napster hadde falt i forrige uke.

— Deres kortsiktige ønske om å stenge Napster vil gjøre det praktisk talt umulig å kontrollere byttehandelen av musikk på nettet. Med Napster kan de forholde seg til et troverdig firma og 20 millioner brukere på ett, potensielt regulerbart, sted. Med Napster ute av verden har ikke platebransjen noen å forhandle med. Distribuerte byttenettverk som Gnutella har ikke noen ledelse, lokaler eller forretningsvirksomhet, sa Bradley.

(Origo)