I 2002 anslo amerikanske forskere at mobilbruk i bil forårsaket 955 dødsfall og 240.000 ulykker bare i USA.

Mens norske Trygg Trafikk nøyer seg med å slå fast at håndfritt mobilutstyr gjør kjøreprestasjonene «litt mindre redusert» enn ved bruk av håndholdt mobil, gikk det amerikanske offentlige organet National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) lengre.

De gjorde klar et notat for syv år siden til daværende transportminister Norman Y. Mineta. I notatet advarte NHTSA om at håndfrisett i bil kunne være like farlig som håndholdt mobilbruk.

Som fyllekjøring

«Vi anbefaler at bilistene ikke bruker disse apparatene når de kjører, unntatt i nødstilfeller. Dessuten er vi overbevist om at lovgivning som forbyr håndholdt mobiltelefonbruk, ikke vil være effektivt siden det ikke vil imøtegå problemet. Faktisk vil slik lovgivning feilaktig kunne antyde at håndfri mobiltelefoner er trygge å bruke under kjøring», skrev NHTSA.

En mobilsamtale, håndholdt eller ikke, distraherer bilføreren i så stor grad at de er fire ganger så utsatt for å krasje, mente forskerne.

De anslo at å snakke i mobil var like farlig som å kjøre bil med 0,8 i promille.

Fryktet Kongressen

Dokumentene ble ikke offentliggjort før denne uken. Årsaken til hemmeligholdet skal ifølge New York Times ha vært frykt for at Kongressen ville sett på advarselen som lobbysime fra et føderalt organ.

Først da to interessegrupper krevde innsyn med hjemmel i amerikansk offentlighetslovgivning, ble dokumentene frigjort.

— Vi har et problem som kan være like ille som fyllekjøring, og myndighetene har holdt det skjult, sier Clarence Ditlow, direktør i the Center for Auto Safety, til the New York Times.

Bør all mobilbruk i bil forbys? Si din mening!