Bergens rikeste mann, mangemilliardær Trond Mohn, inntok fredag vitneboksen i rettstvisten om arven etter Rolf Kjøde (se fakta).

Mohn satt i en årrekke i styret til selskapet Stenoil sammen med Kjøde, og fikk god innsikt i hans forretningsteft.

— Mannen var meget intelligent. Det som kanskje fascinerte meg mest, er at eldre mennesker gjerne er mer opptatt av fortiden enn nåtiden. Men Rolf var alltid i nåtiden, og så fremover, sa Mohn i sin vitneforklaring.

- Nesten en pedant

Et sentralt poeng i rettssaken har vært om Kjøde var ved sine fulle fem da han skrev sine to testamenter i 2006 og 2009. Mohn fikk derfor spørsmål om han hadde lagt merke til noen endring i Kjødes evne til analyse. Det hadde han ikke.

— Jeg tror aldri jeg kan huske at vi har sagt at "nå følger han kanskje ikke med, eller nå surrer han". Aldri. Han forberedte seg godt til møtene og var jo nesten en pedant. Det var Rolf Kjødes fortjeneste at styrereferatene ble helt korrekte, ortografisk sett, sa Mohn.

Måtte droppe investering

Daglig leder Sigmund Stenersen i Rederiet Stenersen fortalte retten om et nært og godt vennskap med avdøde Rolf Kjøde.

— Han var en mann jeg kunne stole 100 prosent på. Resultatene i dag viser hva Rolfen presterte. Hans evne for forretninger er ikke noe å diskutere, han har vært helt fantastisk for meg, sa Stenersen fra vitneboksen.

Rolf Kjøde hadde rundt tusenårsskiftet besluttet å investere penger i Stenoil. Kjøde-gruppen var da i økonomiske problemer, og det viste seg at Kjøde ikke hadde fått godkjenning av resten av styret.

Hans barn tvang han dermed til å gå tilbake på løftet om å investere i selskapet.

- En ydmykelse

— Det var et nederlag for ham. En ydmykelse. Forholdet til barna gikk til frysepunktet, og slik var det siden, sa Stenersen.

Kjøde fikk likevel plass i Stenoil-styret, som representant for Stenersen.

Redervennen skal også ha fått høre om Kjødes testament-planer – lenge før Kjøde døde.

— Han følte seg ikke vel etter at han ble kastet som styreleder og overkjørt i ett og alt. Han formidlet at han skulle sørge for at barna ikke skulle få noen ting, sa Stenersen.

GIKK BORT: Bergensreder Rolf Kjøde døde høsten 2010.
PRIVAT