Men istedenfor å prøve å heve sjekken, kontaktet 65-åringen politiet.

— Kjeltringstreker, sa de.

Dermed unngikk pensjonisten skjebnen til en 30 år yngre mann som også er bosatt i Bergen. Han gikk på limpinnen og forsøkte å heve en falsk sjekk for så å sende penger til utlandet. Nå er han mistenkt for medvirkning til bedrageri (klikk på saken til venstre for å lese mer).Ifølge politiet i Bergen har bedragerier med falske sjekker fra utlandet sendt til folk i bergensområdet økt i omfang den siste tiden.

— Vi har fått et merkbart oppsving i henvendelsene den siste måneden, sier Frode Karlsen, leder for økonomisk kriminalitet ved Hordaland politidistrikt.

Skulle få 10 prosent

For 65-åringen begynte det med et tilbud på e-post. Emerald Art Gallery i Taiwan ønsket at han skulle være mellommann for betaling for galleriets kunstsalg til USA og Europa. Årsaken var at direkte betalinger fra utlandet til galleriet ville gi dem 25 prosent skatt på beløpet.

Ved å la beløpet gå via en privatperson, for eksempel i Bergen, ville skatten reduseres til ca. fem prosent, står det i e-posten.

— Jeg skulle få 10 prosent som honorar. Jeg har hatt en del jobboppdrag i Østen, og vet at de har en annen forretningsmentalitet enn oss. Derfor fant jeg dette sånn rimelig tilforlatelig.

Den tidligere datamannen sendte dem navn og adresse på e-post. Opplysninger som uansett er tilgjengelig på nettet, sier han. Noen dager senere fikk han en konvolutt postlagt i England. Navn og adresse var skrevet med håndskrift utenpå. Inni lå det en sjekk på 10.000 euro (ca. 76.000 kroner).

- Sjekken så grei ut

Instruksen var å sette den inn på egen konto, og så overføre 9000 euro til en konto i England. Saken er at banker gjerne setter pengene inn på konto med en gang. Ifølge politiet kan det gå fem til syv dager før banken får bekreftet om sjekken er gyldig eller ikke. Er den falsk eller stjålet trekkes pengene ut igjen. I mellomtiden har offeret overført beløpet til bedragerne i den tro at alt var i orden.

— Sjekken så helt grei ut, med navnet mitt på. Men jeg tenkte at nå må jeg holde hodet kaldt. Jeg går ikke inn i en bank med en sjekk som kan være kriminelt belastet. Da hadde politiet vært der på få minutter. Jeg snakket derfor med en venn som er advokat. Han sa: «For Guds skyld, klarer det med politiet først!» Hvis ikke står du ansvarlig.65-åringen fulgte rådet – og fikk kontant svar:

— Politiet sa at dette er hundre prosent kjeltringstreker; løgn og lygenytt alt sammen, sier han.

Til tross for at han ikke har gjort noe med sjekken, har han ikke hørt noe fra svindlerne. Det tar han som et tegn på at han har handlet rett.

- Stor naivitet

Frode Karlsen i Bergenspolitiet ber folk være oppmerksom på en god leveregel:

— Det som er for godt til å være sant, er som regel ikke sant. Disse menneskene utnytter naiviteten til vanlige folk. Og den er jo dessverre stor hos enkelte, sier han.

Anne Dybo, rådgiver i Økokrim, har jobbet med internasjonalt bedrageri i 17 år. Hun er litt oppgitt over nordmenn.

— Ifølge Europol er nordmenn mest lettlurte. Jeg har også sett statistikker fra andre land, og vi ligger langt over. Jeg tror det har noe med at vi har bedre økonomi. Når det gjelder for eksempel aksjeinvesteringsbedragerier så blir 10 nordmenn lurt for hver svenske som går i fellen, sier hun.

Ifølge Dybo blir det bare verre og verre.

— På en måte er det logisk, siden stadig flere driver dating og salg på nett. På grunn av nettet har det aldri før vært så lett å bli lurt. På den annen side har det heller aldri vært så lett å ikke bli lurt.

Betalte 30 mill. til bedragere

Dybo anbefaler i første omgang enkle google-søk på navn, e-postadresser, telefonnumre og fenomenet. Da finner man fort frem til advarsler.

Den største svindelen Økokrim har vært borti noensinne, pågår trolig ennå, forteller Dybo. Den begynte med at en nordmann fikk tilbud om å være med å finansiere et bedriftskjøp fra Malaysia til et annet land. Han fikk med seg fire andre personer bosatt i Norge.

— De har betalt ut 30 millioner kroner. Bedrageriet har holdt på i nesten tre år nå. De tror de skal få en viss prosent av salget. Vi greier ikke overbevise dem om at de blir utsatt for et bedrageri. Dette er en økonomisk katastrofe for dem alle, sier hun.

— Hvordan vet dere at dette er et bedrageri?

— Vi ser det på hvor pengene er sendt og forklaringene de har fått. Blant annet at de måtte betale en million kroner for å få en pinkode fra en bank ...